Băsescu: România va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, duminică seară, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni după revenirea de la Summit-ul NATO. Vă prezentăm cele mai importante declaraţii, în contextul evoluţiilor recente din Ucraina. Reamintim că Moscova, Kievul şi separatiştii au semnat, vineri, un armistiţiu, dar mai multe explozii s-au auzit, sâmbătă seara, lângă portul strategic Mariupol.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui României, Summit-ul NATO a confirmat solidaritatea şi soliditatea alianţei şi a transmis mesajul că securitatea şi libertatea reprezintă costuri financiare pentru susţinerea forţelor armate care să apere democraţia. Traian Băsescu a declarat că NATO nu are un buget pe care să îl distribuie, dar, în momentul în care se pune problema apărării statelor membre, "toate statele care contribuie la securitatea României scot bani din buzunarul lor pentru acele operaţii".

Preşedintele României susţine că în momentul de faţă suntem "o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care am putea fi atacaţi". În cel mai scurt timp, structurile militare ale NATO şi cele naţionale vor elabora "disponibilităţile de forţe" pentru ca România să poată fi apărată în toate scenariile care i-ar putea afecta suveranitatea sau integritatea.

Băsescu a precizat că, de pe tot flancul estic, Polonia şi Ţările Baltice aveau un plan de contingenţă şi implicit un plan de acţiune. Partea de sud a flancului estic, care este reprezentată de Turcia, avea de asemenea un plan de acţiune în cazul în care această ţară ar fi fost atacată.

"România şi Bulgaria nu aveau un astfel de plan pentru că erau considerate în afara riscurilor de atac militar. Şi România are, după acest summit, un plan de contingenţă, un plan de acţiune în cazul în care este atacată, în condiţiile în care militarii de la NATO au elaborat scenariile prin care securitatea României ar putea fi afectată. Scenariile se referă la: atac de pe mare, atac terestru, atac de aviaţie", a mai adăugat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne