Londra afirma că noile sancţiuni prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi ridicate în cazul încetării focului

Ministrul britanic de Externe Philip Hammond.
Ministrul britanic de Externe Philip Hammond. (Oli Scarff/Getty Images)

Noile sancţiuni economice prevăzute împotriva Rusiei ar putea fi ridicate în cazul încetării focului în Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic de externe Philip Hammond, la summitul NATO de la Newport, informează AFP şi Reuters.

'Cel mai rezonabil este să mergem înainte cu planul nostru de a impune noi sancţiuni. Dacă apoi va exista o încetare a focului, dacă (acordul) este semnat şi intră în vigoare, atunci am putea lua în considerare o ridicare a sancţiunilor', a declarat Philip Hammond pentru BBC.

'Există mult scepticism cu privire la materializarea, punerea în aplicare a acordului de încetare a focului. Putem oricând să ridicăm sancţiunile ca un următor pas. Pentru moment, nu dorim să fim distraşi de la hotărârea noastră de a impune noi sancţiuni pentru a răspunde la incursiunea de anvergură a trupelor ruse în Ucraina', a adăugat el.

Şeful diplomaţiei britanice a făcut aceste declaraţii în condiţiile în care Statele Unite pregătesc, în strânsă coordonare cu Uniunea Europeană, noi sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru a spori presiunea asupra Moscovei.

Pe de altă parte, Hammond a declarat pentru postul de televiziune BBC că Marea Britanie nu şi-a luat niciun angajament pentru a lua parte la atacuri aeriene împotriva jihadiştilor Statului Islamic din Irak, însă ia totuşi în considerare posibilitatea unei acţiuni militare.