Băsescu: Problema nu e plagiatul lui Ponta, ci întregul sistem care s-a format cu aceşti doctori
alte articole
Problema nu trebuie privită doar din punctul de vedere al lui Victor Ponta, ci într-un context mai larg, pentru că în România "este plin de doctori", a declarat, pentru stiripesurse.ro, fostul preşerdinte Traian Băsescu, la o zi după ce, joi, Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNADTCU) a ajuns la concluzia că fostul premier şi-a plagiat teza cu care a devenit doctor în drept.
"Acum nu-mi mai foloseşte la nimic, dar măcar s-a dovedit că am avut dreptate în 2012. Faptul că avem o instituţie care se ocupă de plagiate este un lucru foarte bun, extraordinar chiar. Asta înseamnă o recredibilizare a sistemului doctoral din România. Problema aici nu este Victor Ponta, pentru că el este doar un om, ci de întregul sistem care s-a format cu aceşti doctori (...)
Pe plan internaţional efectul plagiatului este decredibilizarea lor pentru că tipul acesta de furt este mai periculos decat furtul de bani, se fură creier! Dragnea şi Ponta au încercat să minimalizeze, dar această problemă nu este deloc una minoră. Decizia de ieri vizează un om, pe Victor Ponta, dar noi avem foarte mulţi doctori în Academia Naţională de Ştiinţe ale Securităţii, avem doctori în SRI, în SIE.
Toate aceste doctorate trebuie luate la mână şi văzut ce e cu ele. Oamenii ăştia cu obţinut avansări, bani mai mulţi pe baza doctoratului şi trebuie produsă o demantelare, toate doctoratele trebuie luate la mână", a declarat liderul PMP, Traian Băsescu.
CNADTCU a ajuns joi la concluzia că Victor Ponta şi-a plagiat teza de doctorat, fostul premier având la dispoziţie 10 zile să conteste decizia. După ce se va tranşa problema în mod definitiv, CNADTCU va putea solicita ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, să-i retragă lui Victor Ponta titlul de doctor, acest lucru fiind obligatoriu.
Reamintim că în 2012, revista ştiinţifică Nature relata că Victor Ponta, la vremea respectivă premier al României, şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Universitatea Bucureşti, unde Ponta a obţinut titlul de doctor, a confirmat plagiatul, la fel şi CNATDCU.
Pentru a împiedica acest verdict, ministrul interimar de atunci al Educaţiei, Liviu Pop, a dizolvat Consiliul în timpul şedinţei în care se pronunţa. Un alt verdict, dar de neplagiat, puternic contestat, a fost dat de către o comisie, înfiinţată la cererea Ministerului Educaţiei, din care a făcut parte şi Gabriel Boroi.
Ulterior, miniştrii Educaţiei din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui Executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar şi coerent. Ponta a încercat să renunţe el însuşi, în urma scandalurilor din presă, la titlul de doctor, însă legea nu i-a permis. Opinia publică a fost la vremea respectivă indignată că premierul vrea să renunţe pur şi simplu la titlu fără să suporte consecinţe penale, pentru fals intelectual şi pecuniare, căci în baza acestui titlu Ponta a obţinut nişte remuneraţii care, altminteri, nu i s-ar fi cuvenit.
În prezent, un verdict oficial de plagiat l-ar deposeda pe Victor Ponta nu doar de titlu, dar i-ar putea aduce şi acuzaţia de fals intelectual precum şi obligaţia de a returna sume de bani importante pe care acesta le-a câştigat ca avocat.