Băsescu: "Problema a fost că Turcescu şi-a dramatizat greşit declaraţia despre "ofiţerul acoperit"
alte articole
Invitaţi la Realitatea TV, Traian Băsescu şi Robert Turcescu, candidat la Primăria Bucureştiului din partea partidului fostului preşedinte, au discutat pe marginea episodului "ofiţerul acoperit".
Întrebat dacă are ceva să îi reproşeze lui Turcescu în legătură cu autodeconspirarea făcută în urmă cu doi ani, când s-a declarat ofiţer acoperit, aşa cum i-a reproşat lui Victor Ponta, fostul preşedinte Traian Băsescu a explicat că el nu i-a reproşat lui Ponta că a fost ofiţer acoperit ci că a fost procuror şi ofiţer acoperit în acelaşi timp.
"Ca politician nu a fost, când a devenit parlamentar, nu mai era ofiţer acoperit, când lucra la Parchetul General a fost. Am avut discuţia aceasta cu Robert, mie nu putea să îmi spună decât adevărul şi vi-l spun imediat, pentru că îl ştiu. Eu asta i-am reproşat lui Victor Ponta şi, Doamne fereşte!, nu confund serviciile din vremea comuniştilor, cu serviciile din vremea de azi, din democraţie. Însă atunci, deşi nu era lege, era prevăzut în Constituţie că magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi, iar procurorii la noi sunt magistraţi. În ceea ce-l priveşte Robert, discuţia am avut-o şi înainte de a lua decizia că el reprezintă planul B pentru PMP, am avut o discuţie ca de la ziarist la politician, într-o relaţie mai apropiată, cu altă ocazie. Atunci l-am întrebat şi pe Oprea: 'Ce e cu lista aceea?'. A avut neinspiraţia să o pună la secret", a declarat Băsescu.
În opinia lui Băsescu, problema a fost că Turcescu şi-a dramatizat greşit declaraţia despre "ofiţerul acoperit."
"Aici a fost problema lui (a lui Turcescu, n. red), modul cum a dramatizat-o şi cred că a dramatizat-o greşit. Eu vă spun cu mândrie că sunt căpitan de rangul întâi, deci colonel în rezervă; am terminat locotenent şi am primit avansările şi pe măsură ce creşteam în brevet în marina civilă... Dar dacă ar fi fost, unde era problema? Că discutăm de serviciile României capitaliste, democratice ", a adăugat fostul preşedinte.
La rândul său, Turcescu a declarat la Realitatea TV că, din punctul său de vedere, "chestiunea a fost lămurită".
"Doi ani de zile după momentul acela al listei, din 2012 şi până în 2014, nimeni niciodată, nici din presă, nu s-a aplecat cu atenţie asupra acestei liste. Din cele 2000 de nume de pe lista aceea la secret, şi tot timpul revenea în spaţiul public povestea cu colonelul Turcescu, doar trei oameni au făcut solicitare la vremea respectivă în legătură cu retragerea acelui grad. Şi azi le spun colegilor mei din presă că ar fi bine să publice lista cu cele 2000 de nume. Dacă lista era la secret şi doi ani nimeni nu s-a ocupat, dar de fiecare dată când venea vorba de colonelul Turcescu... Am discutat chestiunea aceasta, din punctul meu de vedere am lămurit-o. Au existat şi în cadrul unei contestaţii acum, la depunerea candidaturii s-a pus şi acest punct pe tapet. Candidatura este validă, ca să fie lucrurile foarte clare", a precizat el.
Turcescu a ţinut să reitereze faptul că el nu a semnat niciun document militar iar semnătura de pe livret era a lui Gabriel Oprea.
"Mai spun o dată un lucru, pentru colegii jurnalişti: la momentul respectiv i-am rugat să se uite pe documentul respectiv. Eu nu am semnat niciun document, livretul acela militar. Cele două semnături sunt ale lui Gabriel Oprea.", a precizat candidatul PMP la Primăria Capitalei.