Băsescu: Nu aş ezita să iau din nou măsurile de austeritate din 2010

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar fi dispus să ia din nou măsurile de austeritate din 2010, dacă ar fi în interesul naţional, cu toate consecinţele pe care le-ar implica această măsură.
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
27.04.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar fi dispus să ia din nou măsurile de austeritate din 2010, dacă ar fi în interesul naţional, cu toate consecinţele pe care le-ar implica această măsură.

"Fără ezitare, dacă ar fi în interes naţional nu aş ezita. Marea problemă a ceea ce v-am descris că am simţit este legată de faptul că oamenii au fost dezinformaţi. Şi acum mi-ar fi foarte greu, deşi am toată analiza făcută, să le arăt ce s-ar fi întâmplat dacă nu luam acele măsuri. Nu ar crede nimeni pentru că... sau nu ar fi dispus nimeni să asculte. Dar dacă am fi din nou în situaţia din 2010 din mai, pe care noi o prefigurasem încă din februarie, când au apărut cifrele trimestrului IV 2009, dacă aş fi din nou în acea situaţie, aş sacrifica fără să ezit popularitatea, voturi şi - de ce nu - guverne. Pentru că în situaţii de criză nu e obligatoriu să dormi cu un guvern patru ani, guvernele se pot schimba şi la şase luni, dar să reuşească să împingă lucrurile înainte în restabilirea echilibrelor macroeconomice", a precizat şeful statului.

Şeful statului a precizat că a dorit să facă această declaraţia de presă "înainte de Săptămâna Mare, când oamenii sunt mai dispuşi să asculte".

"Am sentimentul că mi-am făcut datoria ca preşedinte, şi chiar dacă m-au durut şi înjurăturile şi fluierăturile, sunt liniştit. România este din nou capabilă să-şi reia creşterea economică durabilă", a mai declarat Băsescu.

România a adoptat cea mai bună soluţie de revenire în parametrii macroeconomici ai unui stat liber şi a ajuns în rândul ţărilor cu un deficit care se încadrează în criteriile acordului de la Maastrich, a precizat preşedintele, care i-a lăudat pe români pentru sacrificiul pe care l-au făcut.

"Nu există niciun stat din UE care să reducă un asemenea deficit cum l-a avut România. Sacrificiul pe care l-au făcut românii este un sacrificiu pe care puţine naţiuni din Europa l-au făcut. A fost o perioadă extrem de grea din acel 5 mai şi până de curând. Odată cu măsurile de austeritate severe, ca măsuri de susţinere a economiei în această perioadă de austeritate pentru populaţie, am convenit cu Guvernul Boc câteva măsuri. Măsurile pe care le-am luat nu le mai discut, dar pot să vă spun acum care au fost obiectivele pe care noi ni le-am asumat alături de Guvern. România era în situaţia când trecea printr-o reducere bruscă a investiţiilor. Şomajul era 7,3%. Toate cifrele pe care le voi utiliza sunt cifre EUROSTAT.

Este vorba de momentul de criză 2010, când România era într-o situaţie extrem de dificilă, aproape că nu ne puteam împrumuta pe pieţele internaţionale, dobânzile la care ne împrumutau erau extrem de ridicate, mult peste 8-9 procente, la credite pe termen scurt. De asemenea UE era şi ea în criză, acoperirea deficitului bugetar uriaş era o obligaţie pe care o aveam, în acelaşi timp aveam foarte multe credite pe termen scurt şi, de asemenea, aveam probleme uriaşe de credibilitate şi de cost", a arătat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor