Băsescu: În martie-mai, firme din Peru vin în România în vederea constituirii unor companii mixte
Traian Băsescu a declarat miercuri că în cadrul vizitei din Peru s-a stabilit ca în perioada martie-mai să aibă loc o vizită în ţară a unei delegaţii cu reprezentanţii celor mai importante companii din Peru în vederea realizării unor societăţi mixte româno-peruane sau a unor importuri din România.
,,În ceea ce priveşte vizita bilaterală în Peru a fost după părerea mea o intuiţie corectă pentru vizita în Peru. În această vizită de o zi la Lima, am avut întâlniri cu preşedintele Republicii Peru, cu preşedintele Parlamentului, căruia i-am şi transmis o invitaţie de a vizita România, în baza discuţiei pe care am avut-o cu domnul preşedinte Zgonea (Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor n.r.). Am avut o întâlnire cu primarul Limei (...). M-am întâlnit cu ministrul Transporturilor, cu ministrul Turismului, ministrul Sănătăţii, ministrul Apărării, ministrul de Externe. A fost o discuţie consistentă, în urma căreia eu i-am propus preşedintelui Republicii Peru să punem imediat în funcţiune o comisie mixtă interguvernamentală româno-peruană, pentru evaluarea şi susţinerea eventualelor investiţii", a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.
Traian Băsescu a mai spus că în cadrul vizitei din Peru s-a stabilit că ministerele de Externe ale celor două ţări vor lucra împreună pentru pregătirea unui document în scopul realizării unui parteneriat strategic România-Peru.
,,De asemenea, am discutat şi am stabilit că ministerele de Externe ale celor două ţări vor lucra împreună pentru pregătirea unui document în scopul realizării unui parteneriat strategic România-Peru, parteneriat care să acopere valenţele de interes major legate de economie, cultură, educaţie, ştiinţă şi cercetare şi inovare. Şi al treilea lucru stabilit este că în martie-mai, în acest interval, va avea loc o vizită a unei delegaţii cu reprezentanţi ai celor mai importante companii din Peru, vizită care are rolul de a promova cunoaşterea potenţialului pe care România îl are, în vederea realizării unor societăţi mixte româno-peruane sau a unor importuri din România (...).
,,Am constatat dorinţa preşedintelui şi a membrilor Cabinetului de a trece la un proces de dezvoltare a unor industrii în Peru, industrii care să satisfacă atât nevoile pieţei peruane, dar şi nevoile statelor din vecinătatea Peru. Deci, la 1 martie intră în vigoare Acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Peru sau Acordul de liber schimb. De asemenea, infrastructura legilsativă este completată şi acorduri între România şi Peru pentru promovarea şi protejarea investiţiilor (...). Nu în ultimul rând, este extrem de important că avem un acord-cadru de cooperare între Eximbank-ul românesc şi Banca Naţională din Peru, iar miezul acestui acord este susţineraa exporturilor", a punctat şeful statului.
Băsescu a mai spus că în cadrul discuţiilor avute cu liderii din Peru a rezultat faptul că Peru are priorităţi în câteva zone, cum ar fi construcţia de microhidrocentrale, proiecte mici de irigaţii în zona rurală şi industria feroviară.
,,În timpul discuţiilor cu preşedintele şi membrii Cabinetului, pe care i-am enumerat anterior, a rezultat că Peru are priorităţi în câteva zone şi anume: construcţia de microhidrocentrale (...). România deţine şi expertiză şi capacitate de proiectare şi capacitate de construcţie şi capacitatea de a echipa aceste microhidrocentrale. Sunt interesaţi, de asemenea, de proiecte mici de irigaţie în zona rurală. De asemenea, România dispune de o experienţă consistentă (...). Un interes major este pentru industria feroviară, pentru vagoane de transport marfă, cărbune, în general, vagoane de călători, tramvaie, vagoane de metrou. Pe toate ştim să le producem, le-am produs în ţară", a afirmat preşedintele ţării.
,,Un alt domeniu, în domeniul mineritului există cerere pentru benzi transportoare pentru minerit. În domeniul naval, design şi construcţie navală, şi civilă şi militară. De asemenea, România este unul din primii cinci producători de nave din Uniunea Europeană (...). Construcţie şi modernizare de căi ferate - de asemenea, un domeniu în care România are potenţial. O solicitare urgentă pe un program special al guvernului este legată de nevoia de medicamente generice (...). Case prefabricate - şi suntem în zona ecuatorială şi nu discutăm neapărat de case de beton; ştim să facem case prefabricate din lemne, izolate, avem şi aici potenţial. Şi construcţii metalice", a adăugat el.
Preşedintele a spus că a dorit să facă aceste precizări pentru că vrea să fie şi un semnal pentru industria românească legat de faptul că sunt soluţii pentru consolidarea acelor industrii care ,,nu îşi găsesc neapărat locul în România". ,,Sigur, am ţinut să fac aceste precizări nu numai pentru a raporta public care a fost scopul deplasării în America Latină, dar aş vrea să fie şi un semnal pentru industria românească legat de faptul că sunt soluţii pentru consolidarea acelor industrii care nu-şi găsesc neapărat o piaţă în România, o piaţă suficientă în raport cu capacitatea lor şi că momentul în care să ieşim din teritorioul naţional este acesta, legat de America Latină. Acesta este momentul. Ţările punte sunt uşor de identificat şi Peru este una din aceste ţări", a conchis Traian Băsescu.