Băsescu i-a cerut preşedintelui PE o rezoluţie "extrem de severă" împotriva site-ului PVV
Traian Băsescu i-a cerut vineri preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, ca Legislativul să adopte, la 13 martie, o rezoluţie "extrem de severă" împotriva site-ului antiimigraţie, lansat recent de partidul extremist PVV.
Băsescu a fost întrebat dacă este adevărat că Martin Schulz a avut o poziţie fermă împotriva site-ului PVV, el confirmând. "Preşedintele Schulz a fost foarte dur şi acum, în Consiliu, legat de Olanda, nu numai public", a spus preşedintele.
"În Consiliu, profitând de prezenţa preşedintelui Schulz, eu am atenţionat că este extrem de important ca pe 13 martie, când se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare în Olanda, Parlamentul European să aibă o rezoluţie extrem de severă. Pentru că altfel, ocazionat de măsurile de austeritate abordate de mai toate ţările, riscăm să încurajăm avansul partidelor extremiste în guvernele UE şi dacă vor mai fi câteva guverne cu partide ca PVV-ul din Olanda ne întrebăm ce se mai alege din UE", a adăugat Băsescu.
Site-ul controversat, lansat de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia. "Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", proclamă website-ul.
Pagina web este ilustrată cu titluri din ziare precum "N-ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce?" sau "Est-europenii generează tot mai multă criminalitate".
Criticile împotriva site-ului au fost numeroase, de la şefi de misiuni în Olanda, la oameni de afaceri olandezi cu investiţii în România, europarlamentari sau membri ai Comisiei Europene.
Premierul Mark Rutte a rămas însă neclintit în faţa acestor critici, precizând că este vorba de iniţiativa unui partid, iar guvernul său nu are nicio legătură.
PVV susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia.