Băsescu: Fără scrisoarea semnată de decidenţii politici, şanse aproape zero pentru Schengen
alte articole
Principalii decidenţi ai ţării, premierul şi şefii celor două Camere ale Parlamentului ar trebui să semneze o scrisoare adresată guvernelor ţărilor UE şi care să se refere la aspectele negative din raportul MCV. În caz contrar, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie, a apreciat preşedintele Traian Băsescu.
"Este nevoie absolută de o scrisoare semnată de principalii decidenţi politici care pot face ceva în îndreptarea aspectelor negative semnalate în raport. De aceea mai sugerez o dată să se renunţe la jocul "o scrisoare în care să cerem să intrăm în Schengen şi să o semnăm toţi", pentru că o astfel de scrisoare nu ar stârni decât zâmbete. Eu cred că scrisoarea trebuie să fie semnată de principalii decidenţi ai majorităţii parlamentare, premierul, preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei, în care să ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV şi să transmită poziţia în raport cu cele semnalate", a declarat Băsescu.
Varianta de scrisoare propusă de cei de la USL nu are nicio valoare, chiar dacă va fi semnată şi de şeful statului, a precizat Băsescu.
"Ar trebui să fie în această scrisoare o poziţie cu privire la ce se întâmplă dacă un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect să fie ce face majoritatea parlamentară dacă se cere arestarea sau percheziţionarea unui parlamentar. Ar trebui să fie un răspuns şi un angajament de respectare a hotărârilor justiţiei în ceea ce priveşte plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui să fie răspunsuri cu privire la ce întâmplă cu un parlamentar constatat incompatibil. În lipsa unei astfel de scrisori, România are şanse aproape zero să obţină un răspuns în Consiliul JAI din 6-7 martie şi eu cer public să se facă un astfel de demers. Nu garantez că va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic românesc pentru a apropia şansele de intrare în Schengen", a menţionat Băsescu.
Preşedintele a amintit că a obţinut o recomandare la Consiliul European din decembrie, către Consiliul JAI, să propună din nou decizia de aderare la Schengen a României şi Bulgăriei la reuniunea din 7-8 martie.