Băsescu: Declaraţiile iresponsabile ale unor politicieni vulnerabilizează poziţia ţării noastre la CE

Preşedintele Traian Băsescu a lansat duminică un apel către partidele politice cărora le cere să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern. Mesajul a fost transmis printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale şi se referă la "declaraţiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanţi ai unor instituţii publice, şi politicieni români le-au exprimat în ultimele zile".
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
18.11.2012

Preşedintele Traian Băsescu a lansat duminică un apel către partidele politice cărora le cere să nu implice Uniunea Europeană şi instituţiile sale în jocul politic electoral intern. Mesajul a fost transmis printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale şi se referă la "declaraţiile antieuropene pe care unii oficiali, reprezentanţi ai unor instituţii publice, şi politicieni români le-au exprimat în ultimele zile". Băsescu a considerat iresponsabile unele declaraţii şi a atras atenţia că acestea sunt antieuropene şi nu reprezintă poziţia României.

Preşedintele Băsescu "regretă în mod profund iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politicieni români, care pun interesul lor electoral şi personal ignore presus de interesul naţional", se arată în comunicat.

Consecinţele afirmaţiilor

După ce a criticat afirmaţiile unor politicieni, şeful statului le-a cerut tuturor oamenilor politici "să nu mai facă astfel de declaraţii iresponsabile, care vulnerabilizează poziţia ţării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, şi care afectează grav imaginea României în plan internaţional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori".

"Cel mai important argument în cadrul oricăror negocieri la nivelul Uniunii Europene îl reprezintă un grad mare de absorbţie a fondurilor europene şi invită instituţiile responsabile să facă toate demersurile pentru a creşte nivelul de absorbţie, iar reprezentanţilor Guvernului României le cere să pună în aplicare de îndată toate măsurile solicitate de Comisia Europeană în vederea deblocării programelor de finanţare care se află, în prezent, în situaţia de pre-suspendare", se mai arată în comunicat.

Ce susţine USL

Luarea de poziţie a preşedintelui vine după ce mai mulţi oameni politici, în frunte cu premierul Victor Ponta, au criticat proiectul de buget multianual al UE şi faptul că ţara noastră va primi mai puţini bani. Ponta a declarat că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE prevede cu opt miliarde mai puţin pentru România, "400 de euro mai puţin pentru fiecare român". În consecinţă, premierul i-a cerut preşedintelui să folosească dreptul de veto al României la CE pentru a se opune bugetului diminuat.

"Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu cinci miliarde de euro pe coeziune şi trei miliarde de euro pe politica agricolă, mai puţin decât ceea ce a propus CE", a precizat Ponta.

"Noi nu am intrat în UE doar ca să ne facă ANI şi DNA, noi am intrat ca şi alte ţări Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru că Uniunea Europeană presupune coeziune şi presupune o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţie de trei ori mai puţin decât cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (...) Dacă ni se spunea în 2007 «nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI şi DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins şi eu cred că domnul preşedinte Băsescu prin tot ce face inspiră în populaţie un sentiment anti-european", a mai afirmat Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat declaraţiile lui Ponta referitoare la blocarea bugetului UE şi a declarat, ironic, că, de la anunţul privind posibilitatea utilizării dreptului de veto de către România la CE, toţi liderii statelor contributoare "s-au băgat sub birouri", menţionând că "nu poţi să mergi în halul acesta la Bruxelles".

"Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte sa îl cheltuiască", a precizat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor