Băsescu declară că România nu poate cheltui bani de la BEI din cauza constrângerilor de deficit

Epoch Times România
23.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că România nu poate utiliza, în unele situaţii, bani de la Banca Europeană de Investiţii, din cauză că trebuie să respecte ţintele de deficit bugetar.

Traian Băsescu a precizat că, la Consiliul Informal al UE de miercuri, va aborda şi problema legată de posibilităţile de finanţare a creşterii de către BEI.

”Cel puţin, în cazul României există şi situaţii în care nu putem utiliza banii de la BEI datorită constrângerilor de deficit bugetar. Şi atunci va trebui să găsim o formulă în care să putem utiliza banii destinaţi dezvoltării rămânând în acelaşi timp în parametrii acceptaţi de UE. Este un subiect pe care îl voi lansa în discuţie, să ne calculăm deficitele pe cash şi nu pe principul ESA al UE, în aşa fel încât banii care ne-ar veni pentru investiţii de la BEI să nu ne împingă în situaţia de deficit excesiv”, a spus preşedintele.

Totodată, Traian Băsescu a subliniat că va susţine ”fără rezerve un program european de relansare a creşterii economice, pe fondul unei bune stabilităţi fiscale a statelor şi, dacă soluţia la care se va ajunge, va fi emisiunea de eurobonduri pentru proiecte, statele din zona non-euro să nu rămână în afara acestei posibilităţi de a-şi stimula creşterea economică”.

Chestiunea eurobondurilor a fost adusă în discuţie de mai mult timp, dar nu s-a putut lua o decizie până acum din cauza disensiunilor dintre Franţa, care susţine propunerea, şi Germania, care respinge ferm varianta unor obligaţiuni comune în zona euro.

Un alt subiect pe agenda reuniunii va fi Grecia. ”Susţinem găsirea de soluţii pentru ca Grecia să rămână în eurozonă. Este nu numai în interesul nostru, ci în interesul tuturor statelor UE”, a punctat şeful statului.

După alegerile din 6 mai şi eşecul negocierilor privind formarea unui guvern, mai mulţi lideri europeni au evocat posibilitatea unei ieşiri controlate a Greciei din zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor