Băsescu: Cioloş a căzut în plasa serviciilor

Fostul preşedinte Băsescu a criticat declaraţiile premierului Cioloş legate de folosirea cartelelor prepay româneşti la atentate comise în UE, arătând că acesta ar fi trebuit să ceară serviciilor informaţii concrete înainte de a se lansa în afirmaţii.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Premierul Cioloş "a căzut în plasa" serviciilor când a vorbit despre faptul că unele cartele prepay din România ar fi fost folosite la atentate din UE, a opinat Traian Băsescu, adăugând că este în interesul serviciilor ca Guvernul să vină cu o lege sau o ordonanţă pe această temă.

''Aici e o discuţie şi eu cred că aceste legi nu trebuie trecute fără o largă dezbatere publică. Dacă discutăm despre nefericita intervenţie a premierului, nefiind obişnuit cu aparatul de stat, a căzut în plasă. Eu sunt convins că nu i-a venit lui - aşa a visat noaptea - că s-au folosit cartele prepay în pregătirea atacurilor teroriste. El a primit informare. (...) Sigur a fost strecurat acolo (că au fost folosite la atentate, n.r.) ca să-l determine pe premier să scoată peste noapte o lege sau o ordonanţă de urgenţă cu cartelele prepay'', a declarat fostul şef al statului, citat de Mediafax.

Fostul preşedinte a mai susţinut că, dacă ar fi fost în locul lui Cioloş, i-ar fi întrebat pe cei de la SRI în ce atentate au fost folosite cartelele şi dacă au informat serviciile partenere despre acest aspect.

Liderul MP a mai explicat că adevărata problema nu este dacă cartelele se vând pe buletin sau nu, ci modul în care serviciile vor utiliza înregistrările.

''Eu cred că e o copilărie. Toţi care suntem abonaţi suntem perfect identificabili. De ce m-ar deranja să fie identificabilă şi cartela pe care o cumpăr de la colţul străzii? Nu mă deranjează! De fapt, nimeni nu pune punctul pe i. Nu vrem să vedem scoase de procurori înregistrări când vorbesc cu soţia, cu amanta, cu un prieten. A, dacă pun la cale o fraudă, pune-o în dosar. Dar ce i-au făcut lui Nichita e o lecţie despre cum înţeleg autorităţile noastre să utilizeze înregistrările... Au dat toate dialogurile siropoase cu doamna, domnişoara, amanta. Deci acea lege trebuie să stabilească şi o regulă generală de neutilizare a discuţiilor cu caracter privat în dosare penale doar să-l compromiţi pe om'', a declarat fostul preşedinte.

Băsescu a mai opinat că o lege în domeniul interceptărilor ar trebui, în egală măsură, "să facă foarte clar procurorului, ofiţerului SRI sau celui care face înregistrarea că (...) scoaterea în public a unei redări care nu vizează acte de corupţie, ci sunt discuţii private este puşcărie pentru el'', a adăugat fostul şef al statului.

Reamintim că într-un interviu acordat duminică postului Pro TV, premierul Dacian Cioloş a atras atenţia asupra necesităţii unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay.

"Ei se plâng (autorităţile responsabile - n.r.)... ştiţi discuţia veche apropo de cartelele prepay. De exemplu, înţeleg că România e una dintre puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele prepay fără un control de identitate.

Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a declarat Dacian Cioloş.

Ulterior, Guvernul a anunţat că pregăteşte o lege a cartelelor prepay iar SRI-ul a susţinut, într-un răspuns către digi24.ro, că în ţări unde operează ISIS s-au folosit cartele prepaid româneşti. Desigur, serviciile nu au putut preciza cine le-a folosit - românii plecaţi la muncă sau potenţiali terorişti.