Băsescu: Capacităţile antirachetă de pe teritoriul României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în 2015

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, vineri, că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete, precizând, în ceea ce priveşte capacităţile de pe teritoriul ţării noastre, că acestea vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
18.05.2012

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, vineri, că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete, precizând, în ceea ce priveşte capacităţile de pe teritoriul ţării noastre, că acestea vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015.

 

"Un alt subiect major pe agenda summit-ului îl reprezintă declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO. Acesta este un subiect puternic promovat de SUA şi de România şi sperăm ca summit-ul să declare capacitate interimară de apărare antirachetă a NATO", a susţinut preşedintele, la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie privind participarea sa la reuniunea NATO de la Chicago.

Potrivit lui Băsescu, până în prezent, capacitatea de apărare a statelor NATO se baza pe doi piloni, unul legat de forţele convenţionale ale Alianţei, iar cel de-al doilea era capacitatea de descurajare nucleară.

"Cu ocazia acestui summit, sperăm să fie declarat funcţional, aşa cum vă spuneam, interimar, şi cel de-al treilea pilon - capacitatea de apărare antirachetă a statelor membre NATO. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete asupra teritoriului său şi a ţărilor din regiune. Iar capacităţile de pe teritoriul României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015", a completat Băsescu.

Şeful statului a adăugat că un alt subiect de interes este conceptul Smart Defense, care va fi discutat din iniţiativa secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"România este un suporter fără rezerve al implementării acestui concept în strategia de achiziţie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai uşor ca două, trei, patru state să hotărască să creeze, spre exemplu, capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor, decât fiecare stat în parte să-şi asigure finanţarea proiectelor de întărire a capacităţilor aeriene. Ştiţi foarte bine că suntem obligaţi să facem acea poliţie aeriană pentru supravegherea spaţiului, iar cei care nu au astfel de capacităţi plătesc statelor care dispun de capacităţi pentru a face acest serviciu în spaţiul lor aerian. Cum a făcut România pentru baltici, acum doi ani", a explicat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor