Băsescu: "Candidaţii au timp să-şi completeze CV-ul dacă au fost ofiţeri acoperiţi sau nu. Dacă nu, o voi face eu"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
10.09.2014

Preşedintele Băsescu a susţinut marţi seara, la postul B1 TV, că unii dintre candidaţii la Preşedinţie au "omis" să-şi treacă în CV dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire, şi a avertizat că îi va da în vileag pe cei care vor continua să ascundă astfel de informaţii.

"Încă mai cred că candidaţii au timp să-şi completeze CV-ul dacă au fost ofiţeri acoperiţi sau nu. Dacă nu, o voi face eu, pentru că am obligaţia să o fac. Când discutăm de funcţia de preşedinte al României, nu poţi să nu informezi, nu spune nimeni să o facă Serviciul, dar candidatul are obligaţia să o facă. Voi fi în măsură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton", a declarat şeful statului, precizând că ar fi "necinstit din partea sa să nu o facă".

Întrebat dacă printre actualii candidaţi la Preşedinţie există persoane care au astfel lucruri ascunse în CV, Traian Băsescu a răspuns afirmativ, insistând pe ideea că un preşedinte nu poate avea dublă comandă.

"E nepermis să nu spui. Va trebui rapid o hotărâre judecătorească, pentru că altfel serviciul nu poate face publică apartenenţa sau fosta apartenenţă, dar nu poţi fi preşedinte şi să ai dublă comandă", a menţionat preşedintele.

Şeful statului a explicat că, în viziunea sa, candidaţii la prezidenţiale trebuie să facă publică legătura cu serviciile, în acest mod eliberându-se de dublul control: după ce vor fi recunoscut public că au fost ofiţeri sub acoperire, aceştia vor rămâne supuşi numai celor ce i-au ales.

Băsescu nu a omis să adauge că cei care vor recunoaşte că au fost ofiţeri sub acoperire, nu riscă în definitiv mare lucru, având în vedere modul în care foştii securişti au fost trataţi de către români.

"Mă uit că domnul Voiculescu este foarte popular, scoate omeni în stradă, poate face multe lucruri", a declarat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor