Băsescu spune că va susţine fără rezerve pe agendă în martie aderarea României la Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că va susţine fără rezerve menţinerea pe agendă în martie a discuţiei privind aderarea României la spaţiul Schengen, apreciind că în raportul MCV a constatat abordări pozitive referitoare la funcţionarea instituţiilor statului.

"Deci ce putem constata, în general vorbind despre acest raport, că în primul rând, raportul are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii în cadrul MCV. Se constată progrese la CSM, prin progresele făcute de Inspecţia Judiciară şi sunt relevate pozitiv anchetele care vizează judecători şi procurori. (...) Se relevă pozitiv activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde se pune un accent deosebit pe unificarea jurisprudenţei, pe comunicarea hotărârilor Înaltei Curţi, ca element de îndrumare către instanţele inferioare, pe selecţia noilor judecători pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (...) De asemenea, este evidenţiată activitatea ANI, apreciată ca fiind o activitate aflată pe un trend pozitiv şi este apreciată eficacitatea în creştere a acestei instituţii. Se menţin aprecierile pozitive la adresa DNA şi cu privire la Parchetul General, la Ministerul Public.

Şeful statului a punctat că va susţine fără reţinere menţinerea pe agendă în martie a aderării României la spaţiul Schengen.

"Asta justifică solicitarea noastră de a se menţine pe agendă discuţia cu privire la intrarea în spaţiul Schengen în luna martie şi voi susţine fără rezerve acest punct de vedere. Am văzut şi aprecieri, dincolo de cele pe care nici nu le mai menţionez, pentru că nu merită luate în consideraţie, am văzut aprecieri că ne-am fi întors în perioada de preaderare. Cel care a făcut această apreciere este rugat să-mi spună dacă acestea erau aprecierile în perioada de preaderare despre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, despre DNA, despre ANI, care nici măcar nu exista, despre Parchetul General, despre Inspecţia Judiciară. Nimeni nu poate spune că instituţiile au făcut pas înapoi", a afirmat şeful statului, care a spu că greşelile au fost făcute de "politic". "A făcut greşeli politicul, iar politicienii trebuie să înţeleagă că n-au decât o singură regulă, aceea pe care ne-am angajat s-o respectăm în ceea ce priveşte statul de drept - şi aici vin la partea negativă a raportului, care, trebuie să recunosc, ca om care are deprinderea citirii documentelor europene - este, aparent, o contradiţie să apreciezi pozitiv aceste instituţii care ţin de statul de drept şi pe de altă parte, să pui sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept", a mai declarat Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că mesajul pe care acest raport MCV îl transmite României este: "Nu vă jucaţi cu statul de drept, v-au rezistat instituţiile, dar reveniţi-vă în abordarea politicienilor".

"Suntem în anul 2013, când se aşteaptă de la un stat membru NATO şi UE ca politicienii să fie responsabiliatras atenţia preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne