Băsescu acuzat din nou de acţiune în stil mafiot
Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) consideră numirea doctorului Lucian Duţă în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei "o gafă a administraţiei prezidenţiale, specifică organizaţiilor mafiote".
"Ca urmare a adresei Departamentului de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, prin care domnul consilier prezidenţial Virgil Păunescu îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe dl. dr. Lucian Duţă, apreciem următoarele: Această numire este o gafă a Administraţiei Prezidenţiale. Este o numire specifică organizaţiilor mafiote. Consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a deţinut, la rândul său, funcţia de preşedinte al CNAS pentru numai 29 de zile, în anul 2000", se arată într-un comunicat al CNAS.
Conducerea CNAS doreşte retragerea numirii lui Duţă. În caz contrar, este posibil ca şedinţele Consiliului de Administraţie să nu mai aibă loc.
Astăzi, CNAS nu este implicată în niciun scandal, personalul îşi respectă atribuţiile din fişa-postului, procedurile de achiziţie sunt efectuate conform legii, scurgerile financiare sunt stopate. Prin această numire nu se doreşte decât scandal şi diversiune instituţională. Conducerea CNAS îşi rezervă dreptul de a nu întruni şedinţele Consiliului de Administraţie, până la retragerea acestei nominalizări scandaloase şi, în acelaşi timp, dubioase”."
Lucian Duţă a fost cândva şef al CNAS în perioada decembrie 2009 - mai 2012.
PNL-ul a cerut insistent demisia lui Duţă pentru "aroganţă, incompetenţă, ignoranţă şi indiferenţa acestuia faţă de pacienţi şi faţă de personalul medical".
Pe 7 mai, Duţă a demisionat. La momentul respectiv, Ponta a ţinut să semneze personal decizia de eliberare din funcţie a lui Lucian Duţă şi l-a acuzat pe acesta că, înainte de a demisiona, a înaintat facturile de încasare a taxei claw-back, generând un risc al lipsei de medicamente.
"Am aflat cu indignare că domnul Duţă a creat, înainte de a pleca, o nouă problemă Guvernului trimiţând facturile referitoare la încasarea taxei de claw-back, ceea ce de mâine ne poate pune în situaţia de a rămâne fără medicamente. Ministrul în funcţie a reuşit pentru moment să dialogheze şi să stabilizeze situaţia, dar această atitudine este nu doar neelegantă, ci chiar ilegală", a spus Ponta.
În plus, Lucian Duţă este anchetat de procurorii DNA pentru contracte păguboase. În timpul mandatului lui Lucian Duţă la şefia CNAS, instituţia a derulat cu o firmă de IT contracte de informatizare de 103 milioane de euro fără TVA, la care se adaugă un act adiţional de 20 de milioane de euro, fără TVA.
„Acest contract de 103 milioane există la CNAS din 1999 sau 2000. Eu nu am făcut decât să-l preiau, practic, pentru că până în momentul în care eu am venit se plătiseră deja 60 de milioane de euro. Eu nu am venit să adopt o soluţie informatică nouă, ci am făcut în aşa fel încât acum să putem vorbi despre reţeta electronică, despre cardul naţional de sănătate", a declarat în apărarea sa Lucian Duţă.
Mandatul lui Lucian Duţă a fost unul extrem de controversat, nu doar de către politicieni ci şi de către societatea civilă. Anul trecut, reprezentanţii pacienţilor din România au cerut autorităţilor să analizeze activitatea fostului preşedinte al CNAS.
„Trebuie neapărat verificat modul în care domnul Duţă a sabotat întreg mecanismul de administraţie din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Sub conducerea dumnealui, celelalte organisme din afara CNAS nu au avut niciun cuvânt de spus, nu am fost chemaţi la nicio întrunire şi nu am fost consultaţi în nicio decizie", a declarat, în 2012, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
CNAS nu este, cităm, "implicată în niciun scandal".