Băsescu: Activitatea băncilor subsidiare nu va putea fi restricţionată de băncile-mamă

Epoch Times România
21.03.2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în urma încheierii lucrărilor Consiliului European, că una dintre concluziile importante adoptate cu această ocazie se referă la faptul că activitatea băncilor subsidiare din ţările UE nu va putea fi restricţionată de către băncile-mamă.

"Am fi dorit o formulare mult mai puternică, dar este un compromis la care s-a ajuns în discuţiile cu şefii de stat şi de guverne. Noi am fi dorit o precizare expresă ca băncilor-mamă să li se recomande să nu îşi repatrieze banii investiţi din pieţele care au investit în filialale lor", a precizat şeful statului.

El a adăugat că nu a fost acceptată "o formulare atât de puternică, mergându-se în schimb pe varianta conform căreia sprijinul acordat băncilor-mamă nu ar trebui să implice restricţii ale activităţilor filialelor din ţări UE gazdă".

De asemenea, Băsescu a arătat că una dintre temele abordate a fost supravegherea sistemului financiar mondial şi nevoia de supraveghere a agenţiilor de rating pentru a se constata dacă există conflicte de interese.

"Sistemul de supraveghere global va deveni mult mai atent atât cu instituţiile financiare, cât şi cu agenţiile de rating", a adăugat Băsescu.

Totodată, el a arătat că în cadrul lucrărilor Consiliului, România a susţinut punctul de vedere conform căruia băncile trebuie să fie curăţate de ''creditele toxice''.

"Plecând de la experinţa noastră, noi am susţinut de data aceasta extrem de ferm că până ce nu se vor curăţa băncile de activele neperformante sau de creditele toxice, injecţiile cu bani publici în sistemul bancar nu vor fi cel mai eficient lucru", a explicat Băsescu.

În acest sens, şeful statului a adăugat că a fost oferită drept exemplu experienţa anilor '90, când în două rânduri ţara noastră a capitalizat băncile, dar sistemul nu şi-a revenit până când o serie de bănci precum Banca Agricolă sau Bancorex nu au fost curăţate de activele neperformante.

Băsescu a subliniat că Uniunea Europeană îşi menţine angajamentul de a sprijini orice stat membru care are nevoie de sprijin financiar. El a arătat că în acest sens, s-a decis creşterea cu 25 miliarde de euro a fondului de ajutor la dispoziţia Comisiei Europene şi că Uniunea Europeană va contribui cu 75 miliarde de euro pentru mărirea capitalului de ajutor la dispoziţia FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor