Barometrul GE: Europa va progresa prin inovaţie

(photos.com)

Există mari aşteptări privind rolul viitor al inovaţiei, care ar putea readuce Europa pe calea spre o creştere economică durabilă. Politicile eficiente privind inovaţiile ar asigura avantaje concrete pentru numeroase aspecte ale vieţii cetăţenilor europeni, în general prin creşterea bunăstării lor. Se urmăreşte obţinerea unui angajament din partea UE privind contribuţia la promovarea importanţei inovaţiei în rândul cetăţenilor Uniunii Europene.

Germania, Suedia şi Finlanda sunt percepute ca fiind mai eficiente decât alte state membre în ceea ce priveşte crearea unui cadru care
încurajează inovaţia.

Barometrul GE privind inovaţia în UE

GE a publicat miercuri rezultatele celei de-a doua ediţii a „Barometrului GE privind inovaţia în UE”, un studiu independent realizat în rândul unui număr de 260 de formatori de opinie din Bruxelles, completat cu interviuri şi o recenzie a prezenţei în mass-media şi a rapoartelor publice privind inovaţia în UE.

Studiul a fost prezentat în cadrul unui eveniment care a avut loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, găzduit de Sean Kelly (Irlanda), membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European.

„Europa traversează în continuare o mare criză. Deşi, în mod evident, trebuie să ne concentrăm pe redobândirea stabilităţii şi pe găsirea unei soluţii, trebuie să ne axăm şi pe viitoarea creştere, reînnoire şi competitivitate a Uniunii Europene. Comisia Europeană a desemnat inovaţia drept una dintre platformele cheie ale Strategiei 2020 şi, în opinia mea, acesta poate fi catalizatorul care va stimula creşterea durabilă şi ocuparea forţei de muncă.

Scăderea bruscă înregistrată de sectoarele aflate până acum pe primele locuri evidenţiază nevoia de diversificare a surselor alternative de prosperitate.

Avem oportunitatea de a extinde baza viitoarei creşteri economice – energie verde, agricultură şi alimentaţie, ştiinţe ecologice, biotehnologie, sănătate –toate acestea vor fi importante şi se vor baza pe inovaţie. Trebuie să ne asigurăm că realizăm în Europa un ecosistem al inovaţiilor care să faciliteze inovaţia pe parcursul întregului proces, de la formarea ideii la comercializare.

Acest Barometru al inovaţiei identifică în mod clar unele bariere, precum şi modelul inovaţiei, aflat în continuă schimbare. Principala forţă motrice pentru realizarea tuturor acestor obiective este colaborarea.

Aş încuraja instituţiile ca atunci când discută următorul buget multi-anual, să protejeze cele 80 de miliarde euro alocate cercetării şi inovaţiei în cadrul programului Orizont 2020”, a declarat Sean Kelly cu ocazia prezentării studiului.

Referitor la rezultatele obţinute, Hendrik Bourgeois, vicepreşedinte pentru Afaceri Europene în cadrul GE, a declarat:

„Globalizarea economiei a adus cu sine o schimbare a ordinii economice, oferind astfel Uniunii Europene o oportunitate, dar şi o provocare. Dacă Europa vrea să se menţină în competiţie şi să îşi păstreze poziţia de importantă putere economică, trebuie să fie mai inovatoare şi să se adapteze condiţiilor de pe piaţă, aflate în schimbare.

Suntem convinşi că inovaţia poate fi catalizatorul reînnoirii economice a Europei, dar acest lucru nu poate apărea în vid. Trebuie să creăm un mediu care promovează, stimulează şi recompensează inovaţia în cel mai larg sens al cuvântului, atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

GE are convingerea clară că economiile şi companiile care investesc astăzi în inovaţie vor depăşi dificultăţile economice actuale şi vor avea astfel toate premisele necesare creşterii.”

Rezultatele studiului reconfirmă faptul că inovaţia este percepută drept principalul motor al viitoarei competitivităţi a Uniunii Europene. Cu toate acestea, UE se confruntă cu dificultăţi serioase în ceea ce priveşte comercializarea inovaţiilor sale şi stimularea creşterii şi ocupării forţei de muncă.

Investiţii în inovaţie

Foarte probabil, impactul crizei economice şi financiare a generat mari aşteptări privind transformarea inovaţiei în principalul motor care să repună Europa pe calea spre creştere economică durabilă.

Conform Barometrului din 2012, numărul respondenţilor care consideră că UE a fost mai eficientă în ceea ce priveşte alocarea politicilor, resurselor şi bugetului pentru susţinerea cercetării şi inovaţiei a crescut cu 8% faţă de 2010.

Nu mai puţin de 93% din respondenţi – cu 7% mai mult decât în 2010 - consideri că investiţiile în inovaţie reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi de creare de noi locuri de muncă în Europa, arată Barometrul GE privind inovaţia.

Mai mult, studiul relevă că sunt tot mai mari avantajele unei politici bine definite privind inovaţia pentru industria energetică şi cea medicală– fiind înregistrată o creştere de 6% a susţinerii respondenţilor pentru industria medicală.

Majoritatea celor intervievaţi au declarat că, dincolo de performanţa economică, se aşteaptă ca politicile eficiente privind inovaţia să aducă avantaje concrete pentru numeroase aspecte ale vieţii cetăţenilor Uniunii Europene, ameliorând în general nivelul bunăstării acestora, mai ales în ceea ce priveşte calitatea mediului, calitatea sănătăţii, precum şi calitatea şi accesul la educaţie.

Totodată, 64% din persoanele intervievate consideră că reducerea birocraţiei pentru companiile care încearcă să acceseze fondurile europene pentru inovaţie ar trebui să devină o prioritate pe care să se axeze politica UE privind inovaţia în anii următori.

Respondenţii s-au arătat îngrijoraţi în privinţa problemei finanţării, 92% considerând că suplimentarea fondurilor pentru cercetare şi inovaţie în UE reprezintă un pas important către susţinerea inovaţiei.

Factorii implicaţi în domeniul inovaţiei au ajuns la consensul general că integrarea profundă a inovaţiei în societatea europeană necesită o schimbare a mentalităţii europene. Respondenţii percep cultura europeană ca fiind un element de descurajare a inovaţiei, menţionând în mod repetat cultura şi educaţia atunci când vorbesc despre problemele care trebuie abordate în vederea deblocării potenţialului de inovaţie al Europei. În acest domeniu, respondenţii aşteaptă un angajament clar al UE privind contribuţia sa la promovarea valorii inovaţiei în rândul studenţilor din Uniunea Europeană.

În Europa există anumite state, în special Germania, Suedia şi Finlanda, care sunt percepute ca fiind mai eficiente comparativ cu celelalte în ceea ce priveşte crearea unui cadru care să încurajeze inovaţia.

Această evaluare pozitivă realizată de formatorii de opinie din Bruxelles se explică parţial prin disponibilitatea şi capacitatea de a introduce inovaţiile pe piaţă, prin creşterea cheltuielilor alocate de stat şi de companii pentru cercetare şi dezvoltare şi prin legăturile solide dintre mediile academice şi industrie.

Respondenţii consideră că UE ar trebui să urmeze aceste exemple pe care să le promoveze în procesul decizional şi politicile sale privind inovaţia.

Inovaţia a constituit o prioritate vitală în ultimul deceniu, susţinută de numeroase strategii, programe de finanţare şi evaluări. GE are convingerea fermă că inovaţia va juca un rol important în strategia de creştere a Uniunii Europene.

Informaţii generale

Activitatea de teren a celei de-a doua ediţii a Barometrului inovaţiei s-a desfăşurat în perioada noiembrie – decembrie 2011 şi a fost realizată de către StratergyOne, o firmă independentă de cercetare şi consultanţă.

La fel ca la prima ediţie, obiectivul studiului a fost acela de a evalua viziunea formatorilor de opinie din Bruxelles cu privire la situaţia actuală a politicilor europene privind inovaţia în ceea ce priveşte: resursele alocate şi bugetul, impactul şi avantajele pentru economia UE, impactul şi avantajele pentru cetăţenii Uniunii Europene,obstacolele în calea inovaţiei, posibile îmbunătăţiri ale modului de susţinere a politicilor privind inovaţia, performanţa statelor membre UE în domeniul inovaţiei.

Despre StrategyOne

StrategyOne este un institut care oferă servicii complete de consultanţă, studii strategice şi evaluări. Înfiinţat în 1999 în New York, deţine reprezentanţe în Londra, New York, Paris, Bruxelles, Washington, Chicago, Silicon Valley, Abu Dhabi şi Atlanta.

StrategyOne realizează de regulă proiecte cu o perspectivă globală. În Europa, StrategyOne oferă companiilor şi organizaţiilor studii de opinie, de marketing şi studii realizarea în rândul factorilor interesaţi, precum şi evaluări ale iniţiativei de comunicare şi afaceri publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie