Bărbatul care a intrat cu un camion în Târgul de Crăciun din Berlin, ucis de poliţie în Milano

Anis Amri, principalul suspect în atacul asupra unui Târg de Crăciun din Berlin, a murit într-un schimb de focuri cu poliţia italiană, conform ministrului italian de Interne. O vânătoare la nivel european a început ieri, în căutarea lui Amri.
Scena unui posibil atac terorist la un târg de Crăciun din Berlin, 19 decembrie 2016.
Scena unui posibil atac terorist la un târg de Crăciun din Berlin, 19 decembrie 2016. (Sean Gallup/Getty Images)

Anis Amri – un bărbat tunisian suspectat că a condus luni un camion într-o mulţime de oameni prezentă la un Târg de Crăciun din Berlin, ucigând 12 persoane şi rănind alte aproximativ 50 – a fost împuşcat într-un schimb de focuri cu poliţia, a declarat vineri ministrul italian de Interne Marco Minniti.

Minniti a declarat la o conferinţă de presă în Roma că nu există niciun dubiu că bărbatul ucis a fost Amri, după ce amprentele sale au fost identificate în mod clar.

Amri a fost ucis astăzi în jurul orei locale 3 a.m. (0200 UTC). Un poliţist a fost rănit în schimbul de focuri care a avut loc după ce poliţia a cerut actele de identitate ale unei persoane care arăta suspect.

În loc să prezinte documentele, Amri a scos un pistol din rucsacul său şi a tras două focuri înspre unul dintre cei doi ofiţeri de poliţie, rănindu-l, a susţinut Minniti. Celălalt ofiţer de poliţie l-a împuşcat apoi fatal de Amri. Nimeni altcineva nu a fost rănit.

Agenţia italiană de ştiri Ansa a declarat că Amri a sosit în Torino din Franţa, înainte să se îndrepte spre Milano, unde a ajuns vineri dimineaţa în jurul orei locale 1 a.m. El a fost împuşcat mortal în apropierea staţiei de tren din Sesto San Giovanni, o suburbie a oraşului Milano.

Procurorii federali germani susţin că se află în contact cu autorităţile italiene. Pentru arestarea lui Amri fusese iniţial anunţată o recompensă de 100.000 de euro.

Premierul italian Paolo Gentiloni a precizat că i-a telefonat cancelarului german Angela Merkel pentru a o informa cu privire la faptul că Amri a fost ucis.

Dovezi

Autorităţile germane au declarat că sunt aproape siguri că Amri, 24 de ani, s-a aflat în spatele atacului din Berlin, după ce amprentele sale au fost descoperite în interiorul cabinei camionului, împreună cu documente privind statutul reşedinţei sale în Germania.

Amri, care a sosit în Europa din Tunisia în 2011, a petrecut patru ani în închisoare în Italia, pentru incendiere, printre alte fapte. El a călătorit în Germania în 2015 după eliberarea sa. A fost plasat sub supravegherea poliţiei germane în perioada martie-septembrie, după ce autorităţile au concluzionat că bărbatul a fost implicat într-o tranzacţie minoră cu droguri.

Autorităţile au încercat să îl deporteze, după ce cererea sa de azil a fost respinsă în luna iulie. Totuşi, nu au reuşit să îl expulzeze din Germania deoarece Tunisia a refuzat iniţial să îl primească înapoi, din moment ce nu avea niciun fel de documente de identitate valide.

Până acum, patru cetăţeni non-germani au fost identificaţi printre cei 12 morţi ai atacului de luni din Berlin: un italian, un ceh, un israelian şi şoferul polonez al cărui camion a fost deturnat de teroristul tunisian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe