Bărbatul care a intrat cu un camion în Târgul de Crăciun din Berlin, ucis de poliţie în Milano
alte articole
Anis Amri – un bărbat tunisian suspectat că a condus luni un camion într-o mulţime de oameni prezentă la un Târg de Crăciun din Berlin, ucigând 12 persoane şi rănind alte aproximativ 50 – a fost împuşcat într-un schimb de focuri cu poliţia, a declarat vineri ministrul italian de Interne Marco Minniti.
Minniti a declarat la o conferinţă de presă în Roma că nu există niciun dubiu că bărbatul ucis a fost Amri, după ce amprentele sale au fost identificate în mod clar.
Amri a fost ucis astăzi în jurul orei locale 3 a.m. (0200 UTC). Un poliţist a fost rănit în schimbul de focuri care a avut loc după ce poliţia a cerut actele de identitate ale unei persoane care arăta suspect.
În loc să prezinte documentele, Amri a scos un pistol din rucsacul său şi a tras două focuri înspre unul dintre cei doi ofiţeri de poliţie, rănindu-l, a susţinut Minniti. Celălalt ofiţer de poliţie l-a împuşcat apoi fatal de Amri. Nimeni altcineva nu a fost rănit.
Agenţia italiană de ştiri Ansa a declarat că Amri a sosit în Torino din Franţa, înainte să se îndrepte spre Milano, unde a ajuns vineri dimineaţa în jurul orei locale 1 a.m. El a fost împuşcat mortal în apropierea staţiei de tren din Sesto San Giovanni, o suburbie a oraşului Milano.
Procurorii federali germani susţin că se află în contact cu autorităţile italiene. Pentru arestarea lui Amri fusese iniţial anunţată o recompensă de 100.000 de euro.
Premierul italian Paolo Gentiloni a precizat că i-a telefonat cancelarului german Angela Merkel pentru a o informa cu privire la faptul că Amri a fost ucis.
Dovezi
Autorităţile germane au declarat că sunt aproape siguri că Amri, 24 de ani, s-a aflat în spatele atacului din Berlin, după ce amprentele sale au fost descoperite în interiorul cabinei camionului, împreună cu documente privind statutul reşedinţei sale în Germania.
Amri, care a sosit în Europa din Tunisia în 2011, a petrecut patru ani în închisoare în Italia, pentru incendiere, printre alte fapte. El a călătorit în Germania în 2015 după eliberarea sa. A fost plasat sub supravegherea poliţiei germane în perioada martie-septembrie, după ce autorităţile au concluzionat că bărbatul a fost implicat într-o tranzacţie minoră cu droguri.
Autorităţile au încercat să îl deporteze, după ce cererea sa de azil a fost respinsă în luna iulie. Totuşi, nu au reuşit să îl expulzeze din Germania deoarece Tunisia a refuzat iniţial să îl primească înapoi, din moment ce nu avea niciun fel de documente de identitate valide.
Până acum, patru cetăţeni non-germani au fost identificaţi printre cei 12 morţi ai atacului de luni din Berlin: un italian, un ceh, un israelian şi şoferul polonez al cărui camion a fost deturnat de teroristul tunisian.