Bani buni pentru Capitală din partea fotbalului

Finala Europa League 2012 dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, programată pe 9 mai pe Arena Naţională din Bucureşti, va atrage în capitala României în jur de 20.000 de fani ai celor două echipe, alţi 10.000-15.000 de suporteri din alte ţări fiind aşteptaţi să ajungă în România în ziua meciului.
Bogdan Costea
05.05.2012

Finala Europa League 2012 dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao, programată pe 9 mai pe Arena Naţională din Bucureşti, va atrage în capitala României în jur de 20.000 de fani ai celor două echipe, alţi 10.000-15.000 de suporteri din alte ţări fiind aşteptaţi să ajungă în România în ziua meciului.

Cei mai mulţi dintre suporteri vor ajunge pe Aeroportul Henri Coandă, 9 mai urmând a fi cea mai aglomerată zi din istoria aeroportului, potrivit statisticilor.

De la aeroport, fanii celor două echipe au transport asigurat către cele două zone special amenajate în centrul Capitalei, în Piaţa George Enescu şi Piaţa Constituţiei. Acolo vor exista activităţi sportive, de divertisment, zone gastronomice şi standuri de promovare a Bucureştiului.

De acolo, suporterii vor fi duşi cu autobuze speciale la stadion, urmând ca după meci să fie transportaţi la aeroport. Cu toate acestea, hotelierii şi taximetriştii speră la încasări duble faţă de o zi normală. Deşi cei mai mulţi dintre suporteri vor ajunge în Bucureşti în ziua meciului şi vor pleca imediat după, o parte dintre fani vor veni cu pachete turistice. Hotelierii îşi pun mari speranţe în veniturile generate de finala Europa League şi chiar susţin că cele 13.000 de locuri de cazare disponibile în Capitală nu sunt suficiente pentru cei care vor veni pentru meci, aşa că au dublat preţurile. În aceste condiţii, ei se aşteaptă la creşteri de peste 50 % la toţi indicatorii precum grad de ocupare, vânzări şi profit cu prilejul finalei Europa League din mai.

Fiecare dintre echipe a primit câte 9.000 de bilete pentru suporteri, iar cine nu s-a mişcat suficient de rapid a plătit scump, chiar şi 600 de euro pentru două nopţi de cazare. Multe hoteluri sunt deja ocupate în totalitate, rezervările fiind făcute încă după semifinala Europa League.

Şi proprietarii de baruri şi restaurante din Bucureşti se aşteaptă la încasări mai mari cu 20-50%, estimând că mai bine de jumătate din cheltuielile suporterilor vor ajunge către restaurante. De câştigat vor avea şi standurile de mâncare şi răcoritoare din interiorul stadionului, de unde suporterii pot cumpăra un hot-dog şi un suc cu 10 lei. Luând în calcul că fiecare din cei circa 35.000 de suporteri vor cheltui cel puţin 300 de euro în România, ar rezulta un minim de 10 milioane de euro generaţi de străinii care vor veni să vadă finala Europa League.

Agenţia spaniolă Europa Press a avut grijă să-i informeze pe cei care vor veni în Bucureşti să urmărească lupta dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao despre mâncărurile tradiţionale pe care le pot încerca. Sarmalele, mămăliga, fasolea cu costiţă, ciorba, papricaşul şi papanaşii se numără printre recomandările agenţiei. "Aceste feluri de mâncare pot fi servite cu un vin bun, mai ales că România este al nouălea producător mondial, cum ar fi Tămâioasa sau Fetească. La desert, fanii vor putea cere papanaşi sau clătite, înainte de a bea o ţuică, un fel de rachiu de prune, sau palincă, ceva mai uşor ca ţuica şi care poate fi de prune, pere sau caise", scrie Europa Press.

Stadionul pe care se va disputa lupta dintre Atletico Madrid şi Athletic Bilbao are o capacitate de 55.200 de spectatori şi a costat 234 de milioane de euro. Stadionul, calificat la categoria patru de UEFA (cea mai bună), are 2.100 de locuri de parcare şi 360 de toalete, în Europa de Est fiind întrecut doar de noul Stadion Naţional din Varşovia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor