Bani, autoturisme de lux, documente - găsite la percheziţii în cazului grupului care a produs un prejudiciu estimat la 20.000.000 de euro
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Christian Ciocan, a afirmat că la percheziţiile în cazului grupului care a produs un prejudiciu estimat până în prezent la 20.000.000 de euro au fost găsiţi bani, autoturisme de lux, documente.
"Au fost indisponibilizate cinci autoturisme de lux, în acest moment ele sunt la sediul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, au fost ridicate două case de bani, una dintre ele a fost desfăcută, s-a găsit suma de 1.300.000.000 de lei, s-au găsit bijuterii, au fost găsite ştampile, diferite documente care atestau operaţiuni bancare sau transferuri de bani, toate constituie mijloace materiale de probă", a declarat, duminică, la Realitatea TV, Christian Ciocan.
Potrivit acestuia, una dintre societăţile comerciale fantomă îşi avea sediul social într-o gară dintr-o comună din judeţul Mehedinţi.
"Prin aceste societăţi fantomă erau derulate operaţiunile comerciale respective, s-au realizat debite uriaşe, constând în TVA şi impozit pe profit, debite către bugetul consolidat al statului. Persoanele mergeau la bancă, ridicau sumele mari de bani pe care societăţile comerciale respective le transferau în acele conturi în schimbul unor produse care nu existau în realitate, după cum spun colegii mei de la Combaterea Criminalităţii Organizate, au vândut de la cuie până la macarale", a afirmat Christian Ciocan.
Potrivit acestuia, persoanele respective retrăgeau banii din conturi, opreau 10% din aceşti bani, apoi banii erau trimişi către administratorii societăţilor comerciale respective.
"Aceştia eludau bugetul de stat, firmele comerciale acumulau datorii uriaşe, societăţile fantomă acumulau datorii uriaşe către bugetul consolidat al statului, însă nimeni nu plătea. După cum spune chiar unul dintre membrii acestei grupări, nu a vândut şi nu a cumpărat în viaţa lui nimic, doar lua banii într-o geantă şi îi dădea unei persoane pe care nici măcar nu o cunoştea", a spus purtătorul de cuvânt al IGPR.
El a informat că membrii grupării îşi luaseră măsuri de precauţie, că o persoană îi anunţa dacă reprezentanţii Poliţiei sau ai altor autorităţi apăreau în zonă.
"Îşi luaseră măsuri, astfel încât drumul european era supravegheat cu camere de supraveghere, o persoană din grupare avea sarcina de a urmări în mod permanent, de a monitoriza toate acele şi imagini şi de a-i anunţa pe membrii grupării dacă reprezentanţii Poliţiei sau ai altor autorităţi şi-ar fi făcut apariţia în zonă", a precizat Ciocan.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat 30 de percheziţii domiciliare - 13 în localitatea Strehaia, 9 în judeţul Hunedoara , 4 în municipiul Cluj, 3 în municipiul Timişoara şi una în judeţul Argeş, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, informează duminică un comunicat al DIICOT.
Grupul vizat este constituit din 34 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în prezent la 20.000.000 de euro.
Potrivit comunicatului DIICOT, liderii grupării, învinuiţii Mihai Gheorghe şi Mihai Ion au identificat 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.
Membrii grupării au înfiinţat în acest scop cinci societăţi comerciale, tip "fantomă", cu sediul în localitatea Strehaia, acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale.