Banca Mondială: Criza debitelor din zona euro poate afecta creşterea din estul Asiei

. (MIKE CLARKE/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
23.05.2012

Criza debitelor din zona euro ar putea afecta creşterea din estul Asiei în acest an, evoluţie care este impactată şi de diminuarea cererilor pe pieţele principale de export, potrivit unei analize a Băncii Mondiale, citată de bbc.com

Banca Mondială (BM) a avertizat că o gravă perturbare în zona euro ar putea lovi creşterea şi cererea pentru exporturi din Asia de Est. Ţările din estul Asiei au nevoie să stimuleze cererea internă pentru a reechilibra economiile şi pentru a susţine creşterea.

O încetinire peste estimările iniţiale pentru economia Chinei reprezintă o altă ameninţare pentru regiune, mai arată Banca Mondială.

"O încetinire în China, care acoperă 80% din PIB-ul regiunii în curs de dezvoltare, este o piedică pentru dezvoltare în cea mai mare parte a regiunii din cauza rolului tot mai mare pe care îl are China ca destinaţie de export şi sursă de investiţii străine. O încetinire a investiţiilor chineze va afecta în primul rând cererea de mărfuri şi bunuri de capital, dar şi exportatorii de resurse naturale care sunt depentenţi în mod semnificativ de cererea din China”, potrivit unui raport al BM.

Astfel, estimarea pentru regiune arată o creştere de 7,6% în 2012, de la 8,2% în 2011, în principal din cauza reducerii cererii de pe pieţele principal de export, cum sunt SUA şi Europa.

”Perspectivele pentru Asia de Est, ca şi în alte regiuni în curs de dezvoltare, sunt cântărite în funcţie de recuperarea firavă a SUA şi, mai ales, de incertitudinea din Europa. Perspectivele de creştere pe pieţele dezvoltate şi impactul potenţial pe care o revenire a recesiunii la nivel mondial ar putea avea asupra schimburilor comerciale şi a fluxurilor de capital au sporit incertitudinea cu privire la perspectivele de creştere economică din Europa, Japonia şi o mare parte din Asia de Est", a spus banca.

BM a atras atenţia că această încetinire ar putea fi şi mai puternică în condiţiile înrătăuţirii condiţiilor economic mondiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor