Baconschi: Trebuie consens din partea tuturor factorilor de decizie pentru expulzarea ambasadorului
Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a declarat joi pentru NewsIn că procedura de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucureşti trebuia mai întâi consensualizată între factorii de decizie pe politica externă, şi nu ”anunţată ca ipoteză de lucru”.
Luarea unei decizii privind expulzarea ambasadorului sirian trebuie privită ”în raport cu absenţa unei decizii la nivel UE şi în raport cu situaţia de pe teren unde avem datoria de a proteja atât membrii misiunii noastre diplomatice de la Damasc, cât şi pe membrii comunităţii româneşti din Siria”, a precizat Teodor Baconschi. De asemenea, trebuie menţinut un personal consular ”capabil să le acorde asistenţă în caz de necesitate” românilor din Siria.
Fostl ministru de externe consideră că ”procedura de expulzare a ambasadorului trebuia mai întâi consensualizată între toţi factorii instituţionali, nu anunţată ca ipoteză de lucru”.
”Cred că această iniţiativă ar fi fost imperativă în măsura în care s-ar fi adoptat o asemenea decizie la nivel de UE. Deocamdată, fiecare stat membru urmează propria sa conduită, dar direcţia este, desigur, de a trage acest semnal de alarmă prin expulzarea însărcinaţilor cu afaceri şi, bineînţeles, a ambasadorilor”, a precizat Baconschi pentru NewsIn.
Ministrul român de externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, în Israel, că recomandă Guvernului şi Preşedinţiei expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, o masură similară celor luate de aliaţii occidentali, în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Hula.
”Am remis primului-ministru şi preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucureşti şi de rechemare a ambasadorului român din Siria. Acolo s-au petrecut fapte intolerabile. Condamnăm omorârea atâtor civili sub impactul autorităţilor”, a declarat Marga pentru TVR INFO.
Oficialul român a condamnat categoric uciderea civililor nevinovaţi şi s-a pronunţat pentru aplicarea planului internaţional de pace.
Poziţia ministrului de Externe,de a cere expulzarea ambasadorului sirian e perfect corectă din punct de vedere politic, însă la Damasc trebuie să păstrăm personalul tehnic din zona consular, pentru că trebuie să avem grijă de comunitatea românească de acolo, a declarat joi premierul Victor Ponta.
"Am discutat cu ministrul de externe şi cred că este o poziţie corectă a noastră, ca ţară, pentru că încălcările fundamentale ale celor mai elementare norme de protecţie a drepturilor omului în Siria sunt evidente pentru toată lumea. Aşa încât, poziţia noastră nu putea să fie de a închide ochii faţă de ceea ce se întâmplă acolo. În acelaşi timp, am discutat cu ministrul externe – e corectă poziţia domniei sale, ambasadorul trebuie să fie expulzat şi retras şi al nostru de acolo. (...) La nivel politic, decizia e perfect corectă şi trebuie s-o luăm", a arătat primul-ministru.
Victor Ponta a explicat însă că, dincolo de decizia politică, “trebuie ţinut cont de faptul că noi avem o situaţie specială, întrucât avem în Siria o comunitate importantă de români, formată în special femei şi copii cărora trebuie să le asigurăm protecţie într-o ţară în care nu mai vorbim de simple ameninţă, ci de război civil, de oameni ucişi”. În acest scop, şeful executivului a arătat că “trebuie să avem grijă să păstrăm la Damasc personal tehnic în zona consulară, pentru că acolo avem câteva mii de români”, a precizat Ponta.
Marile puteri occidentale, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Canada şi Australia, au anunţat zilele acestea că expulzează înalţi diplomaţi sirieni, după uciderea a 108 persoane, dintre care 49 de copii, în regiunea Hula. Liderii occidentali s-au declarat îngroziţi de aceste crime şi au intensificat presiunea diplomatică asupra guvernului Assad. Membrii Consiliului de Securitate al ONU au avut miercuri seară o reuniune în spatele uşilor închise