Baconschi cere un dialog între toate partidele parlamentare din Olanda şi România privind Schengen
Ministrul român de externe Teodor Baconschi pledează într-un interviu acordat postului TV Nederland 2 pentru "un dialog interparlamentar mai însufleţit, lucru care ar însemna un contact atît de tipul om-om dar şi un contact între partide politice" din Olanda şi România, în dosarul Schengen.
"Este nevoie de acest lucru acum şi aş sugera ca acest tip de dialog să înceapă cu toate forţele politice din Parlamentul olandez", inclusiv cu formaţiunea de extremă-dreapta a lui Geert Wilders, care se opune primirii României în Schengen, a spus şeful diplomaţiei române.
El a precizat că PDL are poartă un dialog politic constant cu toţi partenerii din PPE şi sugerează ca şi Partidul Liberal să discute cu liberalii din Parlamentul olandez. "Avem un dialog politic constant la scară europeană cu toţi partenerii din PPE. În Parlamentul de la Bucureşti avem de asemenea un Partid Liberal. Iar toate aceste provocări ar trebui fructificate mai des în vederea clarificării peisajului politic", a afirmat Baconschi.
El a precizat că există şi o serie de considerente de politică internă în jocul legat de primirea României şi Bulgariei în Schengen.
Ministrul de externe a reiterat că misiunile de evaluare au arătat că România a îndeplinit criteriile tehnice privind aderarea la Schengen şi a amintit că au fost făcute investiţii de pe un miliard de euro în acest sens. "Investiţiile în infrastructura Schengen au avut ca obiectiv şi creşterea nivelului de securitate şi pentru noi înşine până la cel mai bun nivel posibil", a adăugat el, potrivit transcriptului interviului oferit în limba română de Ministerul de Externe.
Baconschi a subliniat că România se bucură de susţinerea politică din partea Parlamentului European dar şi de cele survenite în urma concluziilor adoptate la ultimul Consiliu European şi Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne.
"Atât timp cât majoritatea clară a statelor UE se pronunţă în favoarea României şi Bulgariei, rămânem încrezători că, o spun încă o dată, prin dialog direct, îi vom convinge pe partenerii noştri olandezi", a afirmat el.
Ministrul a amintit că Olanda este primul partener comercial al României, cu indici impresionaţi. "De exemplu cifra investiţiilor este 5,8 miliarde de euro iar valoarea schimburilor comerciale bilaterale din 2010 s-a situat în jurul a 27 miliarde de euro. În prezent, în România există o comunitate de oameni de afaceri olandezi destul de extinsă care provin de la companiile principale olandeze care se descurcă foarte bine", a explicat el.
Şeful diplomaţiei române a dat asigurări că extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria va contribui la aceste cifre deja impresionante în domeniile comerţului, investiţiilor, mobilităţii circulaţiei cetăţenilor.
"Credem în continuare că oferta noastră în privinţa organizării unor vizite pentru experţii olandezi în domeniul transfrontalier şi a cooperării cu partenerii olandezi rămâne deschisă. Lucrăm, în continuare, în vederea unei găsirii unei soluţii pentru anul viitor", a adăugat ministrul, precizând că are "un dialog constant şi foarte prietenesc la Bruxelles dar şi în alte formate cu omologul olandez, domnul Uri Rosenthal", care "lucrează într-o direcţie constructivă în vederea găsirii unei soluţii în acest sens".
El a explicat că este nevoie de o mai bună comunicare dinspre ambele părţi, pentru că "este o chestiune de percepţii greşite". "Avem comunităţi mari de români în străinătate, în multe alte state membre unde sunt foarte bine integraţi şi care contribuie la creşterea PIB-ului ţărilor respective şi nu văd ca ar fi nevoie de o continuare pe această linie. Avem nevoie de o soluţie şi suntem gata pentru o cooperare transparentă într-un mod constructiv, aşa cum am mai spus, cu colegii olandezi, în vederea găsirii, întotdeuna unei soluţii învingătoare", a adăugat Baconschi.