Bacalaureat 2012: “Am luat Bac-ul şi habar n-aveam de «Luceafărul»”

Majoritatea elevilor care au susţinut Bac-ul în acest an, declară că examenul a fost mai dificil decât cel din 2011 şi că ceea ce i-a deranjat cel mai mult au fost camerele de supraveghere instalate în fiecare dintre sălile de curs. Unii susţin că din cauza asta nu au putut să copieze, alţii că s-au simţit urmăriţi, tensionaţi, lucru ce le-a diminuat capacitatea de concentrare. Totuşi, niciuna dintre aceste explicaţii nu justifică gradul de promovabilitate care scade în fiecare an.
Incidente la Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale,în momentul afişării listelor cu rezultatele examenului de bacalaureat 2012.Un bodzguard a bruscat caţiva elevi care doreau să se uite pe liste   (Epoch Times România)
Ana Petrescu
08.07.2012

Majoritatea elevilor care au susţinut Bac-ul în acest an, declară că examenul a fost mai dificil decât cel din 2011 şi că ceea ce i-a deranjat cel mai mult au fost camerele de supraveghere instalate în fiecare dintre sălile de curs. Unii susţin că din cauza asta nu au putut să copieze, alţii că s-au simţit urmăriţi, tensionaţi, lucru ce le-a diminuat capacitatea de concentrare. Totuşi, niciuna dintre aceste explicaţii nu justifică gradul de promovabilitate care scade în fiecare an.

Întrebaţi de reporterii Epoch Times România, câţiva dintre elevii de la Liceul Teoretic “C.A. Rosetti” au afirmat că Bacalaureatul de anul acesta a fost mai greu decât cel din 2011, deoarece acum au fost instalate camere de supraveghere, lucru ce i-a împiedicat să copieze.

Unii elevi au fost nemulţumiţi de notele mici, alţii de faptul că l-au picat.

“Nu mă interesează dacă tot liceul a luat nota 10, eu n-am luat Bacul şi gata”, a strigat clar şi răspicat un liceean.

Pe de altă parte, un alt elev bucuros că a promovat examenul, a vociferat fericit şi plin de seninătate “Am luat Bac-ul şi habar n-aveam de «Luceafărul»”.

Eleva cu note bune, dar cu proba la matematică picată

Părinţii unei eleve de 19 ani erau revoltaţi că fata lor a picat proba la matematică şi nu-şi puteau explica de ce s-a întâmplat acest lucru, pentru ca la restul probelor a avut note foarte bune. Aceştia au declarat că vor depune contestaţie pe 9 iulie.

De asemenea, mama, în vârstă de 47 de ani, a liceenei a declarat pentru reporterii Epoch Times, că fata ei, care a urmat profilul real de ştiinţele naturii, nici nu are pretenţia de a face o facultate. Ea o încurajează pe fiica ei în dorinţa de a deveni asistent generalist, deoarece consideră că asta a vrut dintotdeauna, să-şi ajute semenii.

Părinţii fetei au declarat pentru reporterii de la The Epoch Times România că profesorii nu se implică suficient în predarea materiilor. Aşa se explică gradul scăzut de promovabilitate a Bac-ului. Totodată, întrebaţi dacă motivul neimplicării profesorilor în procesul de predare constă în dorinţa acestora de avea mai mulţi elevi la meditaţii, aceştia au infirmat acest lucru.

Tatăl, în vârstă de 50 de ani, al elevei, a precizat că ar trebui, ca de la începutul clasei a XI-a liceenii să fie canalizaţi spre anumite specializări, în funcţie de competenţele şi preferinţele lor, pentru a putea face mai departe ceva de specialitate. Totodată, acesta a declarat că ar fi bine să existe din nou licee profesionale care să formeze meseriaşi, deoarece nu toţi elevii sunt egali ca inteligenţă şi nu au toţi capacitatea să devină ingineri, doctori, arhitecţi, oameni de litere, etc.

În ceea ce priveşte investirea recentă a Ecaterinei Andronescu ca ministru al Educaţiei şi Cercetării, tatăl crede că este o alegere bună, motivând că senatoarea PSD este “sufletistă şi un bun pedagog”. În plus, este bine că a fost numită din nou Ecaterina Andronescu ca ministru al Învăţământului pentru că, Liviu Pop, ministrul interimar, nu avea deloc competenţa necesară pentru ocuparea acestei funcţii.

Reporterii de la Epoch Times au încercat să ceară părerea unei profesoare de informatică de la liceul teoretic “C.A. Rosetti” din Capitală, despre rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat. Cu toate acestea, profesoara a avut o atitudine ostilă şi a părăsit rapid curtea liceului.

Colegiul tehnic “Traian”: 63 din 401 elevi au promovat

La colegiul tehnic “Traian”, au luat note de trecere doar 63 de elevi din totalul de 401. Această cifră include şi elevii de la Grupul Şcolar Industrial “Constantin Brâncuşi”.

Spre deosebire de elevii de la liceul teoretic “C.A. Rosetti”, cei de aici nu s-au plâns de camerele de supraveghere, pentru că, deşi acestea au fost montate în urmă cu trei ani, ele nu au funcţionat niciodată în timpul probelor de Bacalaureat.

În acest context, reporterii de la Epoch Times i-au întrebat pe elevi cum îşi explică faptul că gradul de promovabilitate a fost aşa de scăzut. Unul dintre ei a afirmat că era inutil să vorbească între ei, pentru că n-aveau oricum ce să-şi şoptească, deoarece niciunul dintre colegi nu era “mai răsărit”.

Colegiul Naţional “I.L. Caragiale”: Ostilităţi între bodyguarzi şi liceeni

Pe lângă tensiunea aşteptării rezultatelor la examenul de Bacalaureat, liceeni de la Colegiul Naţional “I.L. Caragiale” au avut de înfruntat şi o atitudine ostilă din partea bodyguarzilor. Deşi elevilor li s-a permis accesul în curtea şcolii, ei nu au fost lăsaţi să vadă listele. Atunci când au încercat să se aproprie de avizier, oamenii “legii” i-au bruscat şi au încercat să-i îndepărteze, afirmând că trebuie să aştepte să fie aduse toate listele.

Animozităţi din partea bodyguarzilor a întâmpinat şi unul dintre fotoreporterii de la Epoch Times, atunci când a vrut să fotografieze statuia cu bustul lui “Ion Luca Caragiale”, deşi se legitimase înainte.

Şi aici, liceeni au fost deranjaţi de camerele de supraveghere, unul dintre elevi declarând că “s-a simţit ca şi cum au intrat cu mine sub plapumă”.

La Colegiul Naţional “I.L. Caragiale” au susţinut probele de Bac şi elevii de la liceul teoretic “Nicolae Iorga”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor