Azerbaidjan: Din tată în fiu, eterna domnie a dinastiei Aliev
Sunt deja 20 de ani de când familia Aliev conduce Azerbaidjanul, iar acest lucru nu este probabil să se schimbe în urma scrutinului de miercuri, în condiţiile unei opoziţii reduse la tăcere, notează cotidianul francez Le Nouvel Observateur.
Din tată în fiu, începând din 1993. Acesta ar putea fi un slogan al campaniei electorale a lui Ilham Aliev, care candidează miercuri pentru un nou mandat prezidenţial. Familia Aliev conduce Azerbaidjanul în mod oficial de 20 de ani şi nu sunt semne că lucrurile s-ar opri aici. Ilham Aliev este absolut convins că va fi reales la preşedinţie, la 10 ani după ce i-a succedat tatălui său, Heidar.
Nişte alegeri 'de formă', care nici măcar nu vor fi supervizate de Uniunea Europeană (UE), contrar scrutinelor din 2005, 2008 şi 2010. La porţile Europei, regimul autoritar azer îşi continuă liniştit existenţa, subliniază publicaţia franceză.
În realitate, dinastia Aliev este la comandă de o jumătate de secol. Heidar Aliev, tatăl, a urcat eşaloanele puterii sovietice, de la KGB până în fruntea Partidului Comunist, înainte de a-şi face intrarea în Biroul Politic al Uniunii Sovietice şi de a se impune la preşedinţia Azerbaidjanului, la doi ani după declararea independenţei acesteia, în 1991.
Chiar dacă tranziţia a fost un pic neaşteptată pentru observatori - Ilham Aliev este cunoscut mai degrabă pentru interesul acordat meselor de casino decât birourilor politice, potrivit ziarului francez - miliardele de dolari provenite din bogăţiile petroliere ale Azerbaidjanului au facilitat enorm sarcina preşedintelui, ales ultima dată cu circa 89% din voturi.
De altfel, dinastia Aliev nu pare să se oprească aici. Soţia lui Ilham, Mehriban, specialistă în oftalmologie, deputată din 2005 şi foarte prezentă la televiziune, este văzută adesea ca un posibil succesor al soţului său. Reprezentantă a puternicei familii Paşaev, Mehriban are reputaţia că ar deţine controlul asupra propriului imperiu financiar.
După cum subliniază Le Nouvel Observateur, elementul financiar nu este unul neglijabil pentru a te menţine la putere. Chiar dacă averea familiei Aliev este dificil de cuantificat, ea rămâne estimată la miliarde de dolari, în condiţiile în care, potrivit specialiştilor, familia a ştiut să fructifice în mod avantajos producţia de hidrocarburi.
Susţinătorii preşedintelui Aliev îşi declară la rândul lor satisfacţia în legătură cu modul în care acesta a ştiut să gestioneze bogăţia petrolieră, aducând-o pe profit şi permiţând astfel o bună creştere economică a ţării. Acest lucru constituie, de asemenea, garanţia unor bune relaţii atât cu vecinii ruşi, cât şi cu occidentalii, cu care Aliev a ştiut să discute de pe poziţii pragmatice.
Cu toate acestea, cheia menţinerii la putere a clanului Aliev rămâne anihilarea oricărei opoziţii, constată Le Nouvel Observateur. O scrisoare diplomatică occidentală, dezvăluită de site-ul Wikileaks, atenţiona că Ilham Aliev are drept obiectiv 'un mediu politic în care dinastia Aliev să nu aibă niciun fel de concurenţă".
Astfel, chiar dacă protestele au fost întotdeauna pedepsite de statul azer aflat sub control, grupurile de apărare a drepturilor omului au subliniat zilele acestea că autorităţile au înteţit presiunile, în apropierea scrutinului de miercuri.
"Anul acesta, autorităţile azere au declanşat represalii fără precedent, pentru a sufoca orice formă de critică şi de opoziţie", a declarat Rebecca Vincent, directoarea filialei de la Baku a organizaţiei Human Rights Club. "Există peste 100 de persoane care se află, din motive politice, în detenţie provizorie sau în închisoare", a precizat aceasta.
Chiar dacă opoziţia azeră, de obicei fragmentată, a reuşit să formeze o coaliţie pentru a înainta un candidat unic, ea nu pare câtuşi de puţin încrezătoare în posibilităţile sale de a înregistra un scor bun în aceste alegeri, luând în considerare enormele probleme privind liberarea de expresie şi autorizarea reuniunilor publice.
Sondajele promit din nou pentru Ilham Aliev peste 80% din intenţiile de vot, chiar în primul tur al scrutinului pentru un al treilea mandat, punctează Le Nouvel Observateur.