Avocatul special al SUA afirmă că Trump "a recurs la infracţiuni" pentru a anula alegerile din 2020
focus
Cu puţin peste o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 2024, avocatul special care supraveghează procesul de ingerinţă electorală al lui Donald Trump a prezentat o moţiune cuprinzătoare de 165 de pagini în care susţine că fostul preşedinte al SUA nu are dreptul la imunitate prezidenţială dat fiind rolul său în încercarea de a anula rezultatele alegerilor din 2020, afirmând că „schema sa a fost în esenţă una privată”, informează France 24.
Avocatul special Jack Smith afirmă într-un document judiciar desecretizat miercuri că Donald Trump ar fi desfăşurat un „efort infracţional privat” pentru a submina alegerile americane din 2020 şi, din acest motiv, nu ar trebui să fie protejat de imunitatea prezidenţială.
În moţiunea de 165 de pagini, Smith susţine continuarea procesului istoric împotriva lui Trump şi furnizează, chipurile, noi dovezi ale eforturilor fostului preşedinte de a anula rezultatele alegerilor câştigate de democratul Joe Biden.
Trump, în vârstă de 78 de ani, candidatul republican la alegerile pentru Casa Albă din noiembrie, ar fi trebuit să fie judecat în martie, dar cazul a fost îngheţat în timp ce avocaţii săi au susţinut că un fost preşedinte ar trebui să fie imun la urmărirea penală.
Curtea Supremă a hotărât în iulie că un fost preşedinte beneficiază de o imunitate largă în ceea ce priveşte urmărirea penală pentru acte oficiale desfăşurate în timpul mandatului, dar poate fi urmărit penal pentru acte neoficiale.
Smith, în dosarul desecretizat de judecătorul Tanya Chutkan de la Tribunalul Districtual, care judecă cazul, a declarat că Trump nu ar trebui să scape de urmărire penală deoarece „în esenţa sa, schema inculpatului a fost un efort criminal privat”.
„Inculpatul afirmă că este imun la urmărire penală pentru schema sa infracţională de a anula alegerile prezidenţiale din 2020, deoarece, susţine el, aceasta a presupus o conduită oficială. Nu este aşa. Deşi inculpatul era preşedintele în exerciţiu în timpul conspiraţiilor acuzate, schema sa a fost în esenţă una privată”, a declarat Smith.
Trump, acţionând în calitate de candidat şi nu în calitatea sa oficială, „a recurs la infracţiuni pentru a încerca să rămână în funcţie”, a declarat avocatul special.
„Împreună cu alţi conspiratori privaţi, inculpatul a lansat o serie de planuri din ce în ce mai disperate pentru a anula rezultatele legitime ale alegerilor în şapte state pe care le pierduse”, a spus acesta.
Eforturile lui Trump ar fi inclus minciuni la adresa oficialilor de stat, fabricarea de voturi electorale frauduloase şi încercarea de a-l determina pe vicepreşedintele Mike Pence să obstrucţioneze certificarea de către Congres a victoriei lui Biden.
„Când toate celelalte au eşuat”, a declarat avocatul special, Trump a dirijat o 'mulţime furioasă' de susţinători la Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, pentru a perturba certificarea.
Potrivit dosarului lui Smith, un angajat al Casei Albe i-a spus lui Trump, în timpul revoltei din 6 ianuarie de la Capitoliu, că Pence a fost dus într-un loc sigur, la care preşedintele a răspuns: „Şi ce dacă?”
"Nebunie"
Smith susţine că ar exista numeroase dovezi că Trump ştia că afirmaţiile sale privind frauda electorală erau false, deoarece consilieri apropiaţi i-au spus acest lucru.
Fostul preşedinte chiar a respins unele dintre cele mai exagerate afirmaţii de fraudă avansate de susţinătorii săi ca fiind „nebuneşti”, a spus el.
Avocatul special a declarat că un fost angajat al Casei Albe va depune mărturie la proces că l-a auzit pe Trump spunându-le membrilor familiei după vot că „nu contează dacă ai câştigat sau ai pierdut alegerile. Tot trebuie să lupţi ca naiba”.
Trump, într-o postare pe Truth Social după ce dosarul a fost desecretizat, a spus: „Democraţii folosesc Departamentul de Justiţie împotriva mea pentru că ştiu că eu câştig”.
„Aceasta este o abuzare extremă a sistemului judiciar şi nu ar fi trebuit să fie publicată chiar înainte de alegeri,” a adăugat el.
Chutkan nu a stabilit o dată pentru proces, dar acesta nu va avea loc înainte de alegerile din 5 noiembrie dintre Trump şi vicepreşedintele Kamala Harris.
Trump este acuzat de conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite şi conspiraţie pentru obstrucţionarea unei proceduri oficiale - sesiunea Congresului care a fost atacată violent de susţinătorii lui Trump.
Fostul preşedinte este, de asemenea, acuzat că ar fi încercat să priveze de dreptul de vot alegătorii americani prin afirmaţiile sale false că a câştigat alegerile din 2020.
De asemenea, el se confruntă cu acuzaţii în Georgia legate de eforturile de a anula alegerile din 2020.