Avocaţii lui Adrian Năstase solicită achitarea fostului premier în dosarul "Trofeul calităţii"
Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), achitarea fostului premier în dosarul "Trofeul calităţii", pe motiv că acesta este nevinovat, faptele de care este acuzat nu există, iar condamnarea de doi ani închisoare a fost dată în mod greşit.
Procesul a început la ora 9.00, cu administrarea ultimelor probe în dosar, după care s-a trecut la pledoariile procurorului de şedinţă şi ale avocaţilor.
Pe lângă achitare, avocaţii au solicitat judecătorilor trimiterea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale, invocând încălcarea de către procurori a mai multor proceduri şi încetarea procesului penal, deoarece a intervenit prescrierea faptelor de care este acuzat fostul premier.
Avocatul Viorel Roş a declarat că preşedintele completului de fond, Ionuţ Matei, a fost nedrept şi răuvoitor, deoarece "a sancţionat-o fizic pe Irina Jianu, a ţinut-o ore în şir în picioare pentru că i s-a părut ceva, dar noi nu la şcoala lui Torquemada (n.r. cel mai cunoscut inchizitor din Evul Mediu) am învăţat procedura penală".
"În prezenţa lui Adrian Năstase te simţi ca în prezenţa lui Antoine de Saint Exupery, despre care se spunea că simpla lui prezenţă te obligă să fii mai deştept", a continuat Viorel Roş.
Acesta le-a mai spus judecătorilor că pe 22 iunie Adrian Năstase împlineşte 62 de ani şi speră ca justiţia română să-şi facă treaba şi să-i ofere acestuia drept cadou de ziua lui o decizie de achitare.
Un alt avocat, Ion Cazacu, a invocat în faţa celor cinci judecători atmosfera tensionată în care s-a desfăşurat acest proces, dar şi presiunile politice.
"Acest dosar a fost urmărit de toată opinia publică şi oameni politici de peste mări şi ţări. Presa a scris ca acesta este dosarul în care este judecat peştele cel mare al corupţiei, a fost o campanie cu peste 1.500 de articole. Acest om s-a apărat timp de 2.300 de zile. Oare dumneavoastră nu urmăriţi presa, nu urmăriţi emisiunile TV? Nu trăiţi într-un turn de fildeş! (...) Ne aflăm în faţa celui mai complex dosar de după "89, cel mai complex, dar şi cel mai contrafăcut dosar. Este clar un dosar politic deschis de DNA fostei opoziţii", a spus Ion Cazacu.
Urmează ca şi avocaţii celorlalte persoane acuzate să ţină pledoariile finale, după care Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi vor avea ultimul cuvânt.
Pe 30 ianuarie 2012, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase.
Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Adrian Năstase a sumei de 38.217,220 lei, bani dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii şi a dispus menţinerea sechestrului de către procurori.
Alături de Adrian Năstase, Instanţa Supremă a condamnat-o pe Irina Jianu la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pedeapsă rezultată în urma contopirii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.
Judecătorii au condamnat-o şi pe Diana Gasparovici la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.
Aceeaşi pedeapsă de şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi au mai primit-o soţii Bogdan şi Ioana Popovici, precum şi Mihai Cristian Vasile.
De asemenea, ÎCCJ a obligat o parte dintre inculpaţi la plata a 3.337.452 lei despăgubiri civile către ISC şi o parte a inculpaţilor la plata a peste trei milioane lei către acelaşi Inspectorat.
Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la ÎCCJ.