Avion suspectat de contrabandă, prins de autorităţile ucrainene la ieşirea din România. Bode somat să clarifice situaţia

Avionul An-2 capturat (obiectivdesuceava.ro)
Andrei Popescu
11.08.2021

Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi cere şefului MAI, Lucian Bode, printr-o scrisoare publică, să clarifice incidentul cu privire la avionul suspect de contrabandă care a intrat ilegal în România în noaptea de 6 spre 7 august, fiind depistat de grănicerii ucraineni la întoarcerea în statul vecin sâmbătă dimineaţă.

Aparatul de zbor An-2 a fost interceptat de un avion de luptă Mig-29 al Brigăzii de aviaţie tactică “Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol şi forţat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv, relatează publicaţia obiectivdesuceava.ro.

“Agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut 4 persoane. După ce aerona­va a aterizat, au încercat să scape într-o maşină”, a transmis Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina într-un comunicat de presă, adăugând că avionul An-2 a zburat din Ucraina în România şi înapoi.

După incident, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a transmis ministrului de Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă în care îl întreabă care au fost motivele pentru care aeronava An-2 nu a putut fi reperată şi identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană şi care sunt motivele pentru care poliţiştii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă.

Totodată, asociaţia a criticat lipsa unei informări, a unui comunicat sau a unei precizări pe tema incidentului, în condiţiile în care România este o ţară membru al UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor.

Redăm în continuare textul scrisorii:

Scrisoare deschisă domnului Lucian Nicolae BODE, Ministru al Afacerilor Interne

Locuitorii Moldovei vor să ştie: cât de sigură este graniţa de Est a României?

Stimate Domnule Ministru,

Vineri, 6 august 2021, în cursul nopţii, a avut loc un eveniment extrem de grav pe raza judeţului Suceava: un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, şi a aterizat într-un loc necunoscut din judeţul Suceava.

La întoarcere, avionul Antonov AN-2 a fost interceptat de un mig-29 al Brigăzii de aviaţie tactică “Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol şi forţat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuţi).

Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut 4 persoane.

Cei reţinuţi sunt suspectaţi de contrabandă. Infracţiunile au fost raportate la parchet şi la structurile regionale de la Cernăuţi şi Ivano-Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Aceste fapte au fost aduse la cunoştinţa publicului român după ce un jurnalist de la ziarul Obiectiv de Suceava a cercetat surse de informaţii ucrainiene.

Nimic din partea statului român, nici o informare, nici un comunicat, nici o precizare, până la această oră, în condiţiile în care suntem o ţară membru al UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor.

Asociaţia noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova.

Evenimentul menţionat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriul românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potenţialul investiţional.

Ce investitori străini vor veni într-o zonă unde graniţele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanţi de ţigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc?

Regiunea Moldovei, cu graniţele sale de est şi nord, merită o atenţie specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure şi cu frontiere impenetrabile.

Prin urmare, vă solicităm public răspuns la următoarele întrebări:

1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată şi identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care poliţiştii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?

2. Aţi pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Dacă da, cine se ocupă de aceasta – nume şi grad – şi care este termenul de raportare?

3. Aveţi cunoştinţă de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricaţie rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş. Aveţi rezultatele anchetei privitoare la acel incident?

4. Am dori, de asemenea, să ştim câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracţionale transfrontaliere ce folosesc judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spaţiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantităţile de mărfuri traficate – şi dacă există o strategie de investiţii în infrastructură de ordine publică în această parte a Moldovei.

Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecinţe majore privind asumările din condiţia de ţară de graniţă a Uniunii Europene şi de partener NATO, sunteţi obligat să răspundeţi public la întrebările de mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor