Avioane israeliene au lovit ţinte militare Houthi în Yemen, ca răspuns la atacul rebelilor asupra Tel Aviv

Avioane israeliene lovesc ţinte militare Houthi în Yemen, ca răspuns la atacul rebelilor asupra Tel Aviv, 20 iulie 2024 (Screenshot)
Redacţia
21.07.2024

Avioane de luptă israeliene au lovit sâmbătă ţinte militare Houthi în zona portului Hodeidah din Yemen, a anunţat armata israeliană, la o zi după ce o dronă lansată de gruparea susţinută de Iran a lovit centrul economic israelian Tel Aviv, transmite Reuters.

Cel puţin 80 de persoane au fost rănite, majoritatea cu arsuri grave, în urma loviturilor aeriene care au vizat instalaţii petroliere şi o centrală electrică la Hodeidah, a anunţat Al-Masirah TV, principala televiziune de ştiri condusă de mişcarea Houthi din Yemen, citând Ministerul Sănătăţii.

Locuitorii din Hodeidah au declarat telefonic că s-au auzit explozii în tot oraşul în timpul unui bombardament intensiv, iar Al-Masirah TV a transmis că forţele de apărare civilă şi pompierii încercau să stingă incendiile din rezervoarele de petrol ale portului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a declarat că portul a fost folosit de rebelii Houthi pentru a primi transporturi de arme din Iran. Ţintele, aflate la peste 1.700 km de Israel, includeau situri cu dublă utilizare, cum ar fi infrastructura energetică, a menţionat el.

Israelul şi-a informat aliaţii înainte de atac, despre care armata a declarat că a fost efectuat de avioane de luptă israeliene F-15 care s-au întors toate în siguranţă.

Consiliul Politic Suprem al Houthi a declarat că va exista un „răspuns eficient” la atacurile aeriene israeliene. Purtătorul de cuvânt militar al Houthi, Yahya Saree, a declarat, de asemenea, că forţele rebele „nu vor ezita să lovească ţinte vitale ale inamicului israelian”.

Lovitura asupra Yemenului, despre care oficialii israelieni au spus că a venit după mai mult de 200 de atacuri ale Houthi asupra Israelului, a evidenţiat temerile că războiul din Gaza, declanşat de atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, ar putea deveni un conflict regional.

„Focul care arde în prezent în Hodeidah este văzut în tot Orientul Mijlociu, iar semnificaţia este clară. Houthi ne-au atacat de peste 200 de ori. Prima dată când au rănit un cetăţean israelian, i-am lovit. Şi vom face acest lucru în orice loc în care va fi necesar”, a declarat ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant.

Context

Vineri, o dronă cu rază lungă de acţiune de fabricaţie iraniană lansată din Yemen a lovit centrul Tel Avivului într-un atac revendicat de rebelii Houthi, omorând o persoană şi rănind alte patru.

Acest atac are loc în timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu se pregăteşte să călătorească la Washington, unde urmează să se adreseze Congresului SUA.

Netanyahu a făcut apel la comunitatea internaţională să intensifice presiunea asupra Teheranului şi, de asemenea, a Houthi, Hamas şi Hezbollah, şi, astfel, să contribuie la securizarea rutelor comerciale internaţionale.

„Oricine doreşte să vadă un Orient Mijlociu stabil şi sigur trebuie să se opună axei răului a Iranului şi să sprijine lupta Israelului împotriva Iranului şi a aliaţilor săi”, a declarat Netanyahu.

Într-o declaraţie, Hezbollah a condamnat atacul asupra zonei portuare, descriindu-l drept „un pas nesăbuit [...] care marchează o nouă şi periculoasă fază a confruntării extrem de importante aflate în desfăşurare”.

Pe măsură ce războiul din Gaza a continuat, Houthi au intensificat atacurile împotriva Israelului şi a ţintelor occidentale, afirmând că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii în războiul dintre Israel şi Hamas.

Ei au început să atace nave occidentale în Marea Roşie şi Golful Aden. Atacurile lor au bulversat comerţul mondial, forţând armatorii să redirecţioneze navele departe de scurtătura vitală a Canalului Suez, şi au atras represalii din partea SUA şi a Marii Britanii începând din februarie.

„O agresiune israeliană brutală a vizat clădiri civile, instalaţii petroliere şi o centrală electrică în Hodeidah, cu scopul de a face presiuni asupra Yemenului pentru a nu mai sprijini Gaza”, a scris pe X Mohammed Abdulsalam, negociatorul şef al mişcării Houthi.

El a declarat că atacul „nu va face decât să ne sporească determinarea, fermitatea, continuitatea”.

Egiptul, care a încercat să ajute la negocierea unui acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor din Gaza, a declarat că urmăreşte „cu mare îngrijorare” atacul israelian.

Hamas a luat cu asalt oraşele israeliene la 7 octombrie, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene. De atunci, aproape 39.000 de palestinieni au fost ucişi în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza, potrivit autorităţilor sanitare din enclavă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor