Averile corupţilor, în pericol. ANABI, aproape gata să intre în acţiune

Nu mai e mult şi nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) va fi pe deplin funcţională. "Trebuie spus că nu toate statele europene au o asemenea agenţie, aşa că eu sunt foarte optimistă", a comentat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Este important să se redea societăţii ceea ce s-a furat societăţii, iar pentru asta este nevoie de voinţa oficialilor de a confisca bunurile obţinute din infracţiuni, a declarat joi, la Conferinţa Pan-Europenă a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor provenite din infracţiuni, ministrul Justiţiei Raluca Prună.

"Avem o agenţie (ANABI - n.r.) care a putut organiza această platformă Pan-Europeană la Bucureşti, o agenţie care este recunoscută de către egalii săi în Europa. Trebuie spus că nu toate statele europene au o asemenea agenţie, aşa că eu sunt foarte optimistă. Vă asigur că nu sunt motive să ne îngrijorăm nici în legatură cu sediul, nici cu personalul agenţiei.

Eu cred că dacă premierul României, care a fost în deschiderea acestui eveniment, şi eu ca ministru am spus că este important să redăm societăţii ceea ce s-a furat societăţii, cred că acesta este un mesaj important. Şi cred că, odată cu transpunerea completă a directivei europene, avem şi cadrul legal şi cel instituţional, rămâne să mai avem voinţa de a confisca cu adevărat, de a face uz de ceea ce ne dă deja legea şi de a confisca produsele infracţiunii", a declarat ministrul Justiţiei, citată de News.ro.

Directorul general al ANABI, Cornel Călinescu, a declarat că instituţia are deja solicitări din partea magistraţilor de vânzare a unor bunuri obţinute din infracţiuni.

"În momentul de faţă, avem cereri primite de la procurori şi de la judecători, şi le soluţionăm prin intermediul ANAF. Ţinta este ca, la sfârşitul acestui an, să putem să facem acest lucru pe cont propriu. Avem sub zece astfel de cereri, sunt modelele clasice, autovehicule, tiruri, nimic deosebit. Este însă o ocazie pentru noi de a ne face temele şi de a identifica cele mai bune forme de valorificare în termen foarte scurt şi la un preţ bun. Magistraţii, în cele zece cazuri, ne-au cerut valorificarea anticipată a bunurilor, înainte de rămânerea definitivă a hotărârii.

Până pe 27 decembrie, această agenţie trebuie să fie în stare să funcţioneze pe propriile picioare. Această conferinţă a fost organizată de ANABI şi am invitat partenerii noştri din 40 de ţări, cu care schimbăm zi de zi date şi informaţii din dosare penale. Asta înseamnă că acolo unde sunt cereri din partea colegilor procurori sau judecători, facem demersuri pe lânga jurisdicţia respectivă şi avem obligaţia ca într-un termen între opt ore şi şapte zile să ducem informaţiile magistraţilor astfel încât să poată dispune măsurile în dosare. Acestea pot fi ordine de sechestre sau comisii rogatorii", a afirmat Cornel Călinescu.

Potrivit directorului ANABI, cererile primite de la procurori şi de la judecători sunt soluţionate prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Legea prevede patru posibilităţi de valorificare a acestor bunuri indisponibilizate, prin ANABI, printr-o firmă, prin intermediul executorilor judecătoreşti sau al ANAF. "Noi am ales pentru aceste cazuri să colaborăm cu cei de la ANAF, şi vom folosi această varianta până vom reuşi să valorificăm pe cont propriu aceste bunuri provenite din infracţiuni", a explicat Cornel Călinescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne