Autorităţile R. Moldova vor permite antreprenorilor să îşi înregistreze afacerea de la distanţă

Finantare pentru tineri antreprenori
Finantare pentru tineri antreprenori (Facebook)

Guvernul Republicii Moldova a avizat un proiect legislativ care va permite extinderea instrumentelor digitale utilizate în relaţiile dintre instituţiile statului şi agenţii economici. Astfel, reprezentanţii mediului de afaceri vor interacţiona cu autorităţile de la distanţă şi nu vor mai fi nevoiţi să prezinte în formă fizică o serie de documente.

Executivul moldovean informează că printre cele mai importante aspecte ale documentului aprobat de Cabinetul de miniştri se numără:

- Agenţii economici vor putea să-şi înregistreze şi gestioneze afacerile la distanţă prin instrumentele electronice puse la dispoziţie de instituţiile statului.

- Simplificarea procedurilor de recepţionare şi eliberare a cererilor şi documentelor în format electronic de către autorităţile publice. De asemenea, modificările adoptate vor permite recunoaşterea semnăturilor electronice calificate, emise de prestatori calificaţi din Uniunea Europeană.

- Simplificarea procesului de obţinere a semnăturii electronice. Aceasta va putea fi obţinută prin intermediul altor instituţii decât prestatorii de servicii de certificare. Totodată, proiectul delimitează clar documentele care pot circula doar cu semnătură electronică de documentele în format electronic, care nu necesită această semnătură.

- Eliminarea obligativităţii agenţilor economici de a se notifica şi înregistra la Centrul Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. Procedura dată fiind exclusă în toate cele 28 de ţări ale Uniunii Europene din 25 mai 2018.

Decizia aprobată miercuri de Guvern prevede modificarea a 28 de acte normative. Amendamentele legislative urmează să fie aprobate în două lecturi de către parlament pentru a intra în vigoare.