R. Moldova: Doar personalul medical vaccinat va beneficia de indemnizaţia unică în cazul contractării virusului Wuhan

(gov.md)

Personalul medical vaccinat din Republica Moldova, antrenat în lupta cu COVID-19, va beneficia de indemnizaţia unică în sumă de 16 000 lei în cazul contractării virusului. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat, miercuri, în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri de la Chişinău.

Astfel, angajaţii care nu şi-au administrat un vaccin anti COVID până la momentul contractării virusului, nu vor mai putea beneficia de asistenţa financiară unică, oferită în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire.

În categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizaţia oferită din partea statului se vor încadra angajaţii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, ai instituţiilor medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serviciului de Informaţii şi Securitate, ai instituţiilor medico-sanitare publice spitaliceşti, de asistenţă medicală urgentă prespitalicească sau de asistenţă medicală primară.

Totodată, Guvernul a stabilit o indemnizaţie unică în mărime de 100 mii de lei pentru personalul implicat în desfăşurarea activităţilor medicale de combatere a pandemiei şi vaccinat împotriva COVID-19 din cadrul instituţiilor medicale menţionate mai sus, care a decedat în lupta cu virusul.

Serviciul de presă al Executivului moldovean informează că proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătăţii în scopul ajustării măsurilor de sprijin pentru lucrătorii medicali expuşi riscului de îmbolnăvire în contextul pandemiei COVID-19. Cheltuielile necesare pentru realizarea hotărârii adoptate vor fi acoperite din contul fondurilor de urgenţă ale Guvernului.