Autoritatea Palestiniană se retrage din toate acordurile cu Israelul şi SUA

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat în mod repetat Israelul că va rupe toate acordurile bilaterale dacă statul evreu va încerca să-şi extindă suveranitatea asupra zonelor din Cisiordania, o posibilă măsură a noului guvern israelian.

Palestinienii au decis să rezilieze toate acordurile cu Israelul şi SUA pe fondul intenţiilor statului evreu de a-şi extinde suveranitatea asupra „ţărilor palestiniene”, a declarat marţi şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.

"Organizaţia de Eliberare a Palestinei şi statul palestinian şi-au încheiat astăzi toate obligaţiile din cadrul tuturor acordurilor cu guvernele Statelor Unite şi Israel, inclusiv cele legate de securitate", a declarat Abbas pentru canalul TV Al Jazeera.

Liderul palestinian a cerut Israelului să poarte întreaga responsabilitate faţă de comunitatea internaţională de acum încolo ca „forţă ocupantă pe teritoriul ocupat al Palestinei”.

El a insistat, de asemenea, asupra „aderării statului Palestina la organizaţii şi instituţii internaţionale, în care nu suntem încă incluşi”.

Evoluţia are loc pe fondul intenţiilor israeliene de extindere a suveranităţii asupra unor părţi din Cisiordania, intenţie care a fost susţinută de Washington şi condamnată puternic de palestinieni.

Abbas a criticat poziţia SUA, acuzând Casa Albă de „nedreptate faţă de poporul palestinian”.

"Noi considerăm Statele Unite pe deplin responsabile de nedreptatea faţă de poporul palestinian, le considerăm principalul partener al guvernului israelian ocupant în toate deciziile sale ostile", a subliniat Abbas în discursul său.

La începutul lunii ianuarie, Administraţia Trump a prezentat un presupus plan de pace pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni, care avea în vedere extinderea suveranităţii israeliene asupra Cisiordaniei.

Acordul a fost primit extrem de rece de toate părţile implicate în afara statului israelian.