Germania interzice organizaţia Hezbollah

Susţinători ai Hezbollah scandeză lozinci împotriva Israelului şi Statelor Unite.
Susţinători ai Hezbollah scandeză lozinci împotriva Israelului şi Statelor Unite. (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Germania a interzis, joi, activitatea organizaţiei Hezbollah pe teritoriul său şi a desemnat grupul susţinut de Iran organizaţie teroristă.

Măsura a fost îndelung aşteptată de Israel şi Statele Unite.

De asemenea, poliţia a efectuat raiduri de dimineaţă asupra unor moschei din oraşele din Germane, despre care oficialii germani consideră că sunt apropiate de grupul islamist şiit.

"Activităţile Hezbollah încalcă legea, iar organizaţia se opune conceptului de înţelegere internaţională", a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Simbolurile Hezbollah vor fi acum interzise în timpul adunărilor şi în publicaţii sau în mass-media, iar bunurile Hezbollah pot fi confiscate, a declarat ministerul, adăugând că, fiind o organizaţie străină, nu este posibilă interzicerea şi dizolvarea acesteia.

Oficialii agenţiilor de securitate germane consideră că peste o mie de persoane din Germania fac parte din aripa extremistă a organizaţiei Hezbollah.

Israel, care împreună cu SUA, a făcut presiuni de multă vreme ca Germania să interzică grupul, a apreciat această mişcare.

Anterior, Berlinul a făcut distincţie între braţul politic al Hezbollah şi unităţile sale militare, care au luptat alături de armata preşedintelui Bashar al-Assad în Siria.

Hezbollah este, de asemenea, un susţinător important al guvernului premierului libanez Hassan Diab, care a preluat funcţia în ianuarie, după o criză guvernamentală cauzată, printre altele, de corupţia generalizată a autorităţilor.

UE consideră aripa militară a Hezbollah grup terorist, însă nu aplică aceeaşi clasificare aripii politice a acesteia. Marea Britanie a introdus în februarie anul trecut o lege care etichetează Hezbollah drept organizaţie teroristă.

Ministerul de Interne al Germaniei a declarat că Hezbollah solicită eliminarea violentă a statului Israel şi pune la îndoială dreptul statului Israel de a exista.

„Organizaţia este, aşadar, fundamental împotriva conceptului de înţelegere internaţională, indiferent dacă se prezintă ca o structură politică, socială sau militară”, a declarat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe