Regele Iordaniei avertizează cu privire la un conflict major, dacă Israelul va anexa Cisiordania

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei
Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Cu sprijinul Washingtonului, Israelul intenţionează să pună în aplicare planurile controversate ale unei anexări masive în Cisiordania, în special în ceea ce priveşte Valea Iordanului, în această vară.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis luna trecută un calendar probabil, menţionând un „termen de două luni”.

Naţiunile arabe, în special în Golf, au rămas tăcute în legătură cu problema, fiind preocupate de controlul expansiunii iraniene, care a adus Arabia Saudită în situaţia de a căuta alianţe foarte ciudate - cu Israelul.

Cu toate acestea, Regele Abdullah al Iordaniei a dat o declaraţie revistei germane Der Spiegel precizând că anexarea de către Israel a unei părţi din Cisiordania „va genera un conflict masiv cu Iordania”.

Avertismentul a fost postat vineri pe site-ul oficial al Curţii Regale Haşemite:

Întrebat despre impactul potenţialei anexări pe care Israelul se pregăteşte să o pună în aplicare - a unor părţi din Cisiordania -, Regele a răspuns că poate duce la un conflict masiv cu Iordania.

„Nu vreau să ameninţăm şi să creăm o atmosferă de confruntare, dar avem în vedere toate opţiunile. Suntem de acord cu multe ţări din Europa şi comunitatea internaţională privind respectarea legislaţiei care trebuie să se aplice în Orientul Mijlociu ”, a adăugat Majestatea Sa.

El a reafirmat poziţia Iordaniei potrivit căreia „soluţia cu două state este singura cale cu ajutorul căreia putem să mergem mai departe”. Regele a mai atras atenţia că regiunea ar trebui să se concentreze pe eforturi colective de combatere a virusului Wuhan, în loc de confruntări reciproce care ar putea avea loc dacă Israelul va continua cu planurile "expansioniste" ilegale.

Regele Abdullah, care are o legătură excelentă cu SUA, şi a menţinut o colaborare bună cu CIA şi armata americană, în special la începutul războiului civil din Siria, a mai avertizat şi cu privire la dezlănţuirea „haosului şi extremismul din regiune” dacă autoritatea palestiniană se va prăbuşi.

"Liderii care promovează soluţia unui singur stat nu înţeleg ce presupune acest lucru. Ce se va întâmpla dacă Autoritatea Palestiniană se va prăbuşi? În regiune va exista mai mult haos şi extremism", a spus el.

Între timp, aparent, SUA vor aproba în curând intenţia Israelului de a anexa zone din Cisiordania, conform planului stipulat în „acordul de pace” schiţat de administraţia Trump.

Benjamin Netanyahu nu a pierdut timpul, trâmbiţând legăturile sale cu SUA - „Preşedintele Trump s-a angajat să recunoască suveranitatea israeliană acolo şi în Valea Iordaniei”, a declarat Netanyahu luna trecută.

Planurile israeliene ar putea dezlănţui proteste şi violenţă, inclusiv o a treia Intifada. Liderii Autorităţii Palestiniene, precum şi ai organizaţiei Hamas, au promis că se vor opune cu toate resursele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe