Autoritatea Electorală Permanentă respinge cererea AUR de a-i deconta peste 2 milioane de euro. Simion: Vor să ne limiteze resursele

George Simion (Epoch Times România)
Andrei Popescu
07.10.2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a refuzat să deconteze o sumă de peste 2 milioane de euro cerută de AUR pentru cheltuielile realizate de candidaţi la alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, au declarat surse oficiale pentru G4Media.ro.

Partidul condus de George Simion susţine că este o măsură abuzivă şi acuză AEP că urmăreşte “să limiteze resursele şi capacitatea noastră de a ne desfăşura activitatea politică”. În plus, Simion a promis că va merge în instanţă cu această chestiune.

Potrivit surselor citate, AEP a refuzat deconturile pe motiv că AUR nu a respectat legislaţia privind finanţarea partidelor politice. Mai exact, instituţia condusă de Toni Greblă a constatat că unele împrumuturile au depăşit cuantumurile maxime admise de lege, iar în alte cazuri banii au provenit dintr-o singură sursă de împrumut, ceea ce ar fi interzis de lege.

Mai exact, unele dintre împrumuturile pentru AUR pe care AEP nu le-a decontat au venit din anturajul lui Maricel Păcuraru. În plus, AEP a şi confiscat sume de la AUR din aceleaşi motive, o procedură prevăzută de legislaţie, reiese din informaţiile obţinute de G4Media.

Duminică seară, AUR a admis într-un comunicat că AEP i-a blocat banii, fără să spună însă despre ce sume e vorba. AUR susţine că e vorba de un “abuz”.

“Un exemplu recent şi flagrant al acestui abuz este modul în care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a interpretat legea în mod tendenţios şi abuziv, blocând şi reţinând sume din fondurile utilizate în campania electorală a AUR. Această reţinere abuzivă are un scop clar: să limiteze resursele şi capacitatea noastră de a ne desfăşura activitatea politică. Practic, asistăm la cea mai clară dovadă de rea credinţă faţă de AUR şi la un atac direct asupra funcţionării democratice a partidului nostru. Vom contesta acest abuz în instanţă şi suntem încrezători că vom câştiga, dar problema majoră nu este doar câştigarea cauzei”, se arată în comunicat.

Reamintim că, pe data de 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru, patronul a cărui familie controlează Realitatea Plus şi 42,69% din Romprest, şi pe fostul director al Poştei Române Mihai Toader la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Pe data de 16 ianuarie 2017, Judecătoria Brăila a decis să admită cererea de liberare condiţionată formulată de Păcuraru, care a fost pus în libertate după efectuarea a 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor