Austria: Curtea Constituţională anulează rezultatul alegerilor prezidenţiale

Cea mai înaltă curte din Austria a decis că alegerile prezidenţiale ce au avut loc în luna mai trebuie repetate. Partidul de extremă dreapta al Libertăţii, al cărui candidat a pierdut la limită, a declarat că există “nereguli mari” la votul prin corespondenţă.
Preşedintele Curţii Constituţionale din Austria, Gerhard Holzinger.
Preşedintele Curţii Constituţionale din Austria, Gerhard Holzinger. (Captură Foto)

Curtea Constituţională a Austriei a anulat vineri rezultatele alegerilor prezidenţiale din luna mai, acceptând contestaţia Partidului anti-imigraţie al Libertăţii (FPO) şi deschizând calea pentru noi alegeri în lunile septembrie sau octombrie.

“Contestaţia făcută de liderul Partidului Libertăţii, Heinz-Christian Strache, împotriva alegerilor din 22 mai... a fost susţinută”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Gerhard Holzinger.

Curtea a precizat că îşi foloseşte standardul strict în ceea ce priveşte aplicarea regulilor electorale. Decizia “are doar rolul de a ne întări încrederea în legile noastre şi în democraţie”, a precizat Holzinger.

Rezultatele finale ale alegerilor din luna mai – după numărarea voturilor prin corespondenţă – l-a plasat pe fostul politician al Verzilor Alexander Van der Bellen în faţă cu puţin peste 30.000 de voturi.

Norbert Hofer de la FPO a ieşit pe locul întâi în prima rundă, care a avut loc în luna aprilie.

Rezultatele preliminare în seara celei de-a doua runde l-au plasat pe Hofer în faţă cu un mic avans, dar după numărarea a aproximativ 700.000 de voturi prin corespondenţă, Van der Bellen a fost declarat a doua zi câştigător.

Numărătoarea finală a arătat că Van der Bellen a obţinut 50,3% dintre voturi, comparativ cu 49,7% în cazul lui Hofer.

Partidul Libertăţii a susţinut că legea electorală a fost încălcată într-un mod sau altul în majoritatea celor 117 districte electorale.

Presupusele nereguli au inclus sortarea voturilor prin corespondenţă înainte de sosirea oficialilor comisiei electorale.