Petiţie privind lansarea unui vot pentru Nexit strânge peste 56.000 de semnături

Peste 56.000 de olandezi au semnat o petiţie care cere un referendum pentru separarea Olandei de Uniunea Europeană (Nexit).
Steagurile Uniunii Europene (st) şi al Olandei.
Steagurile Uniunii Europene (st) şi al Olandei. (Captură Foto)

După votul din 23 iunie, în care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE, doi olandezi au pus în circulaţie o petiţie similară, pentru organizarea unui referendum în Olanda cu privire la statutul de membru al ţării în UE. Petiţia a strâns deja 56.000 de semnături.

“Totul s-a înrăutăţit, de la sosirea monedei euro şi a Uniunii Europene, iar suveranitatea noastă naţională şi graniţele noastre dispar”, susţine petiţia.

“Nu mai construim nimic, ci demolăm şi divizăm. Din acest motiv dorim un referendum cu privire la retragerea din UE”.

Petiţia are puţine sau chiar zero şanse de succes, dar organizatorii săi, Patrick Crijns şi Peter van Wijmeren, au declarat pentru ziarul olandez NRC că ei doresc să “arate că există interes pentru un Nexit”.

La începutul acestei săptămâni, parlamentarul olandez de extremă dreapta Geert Wilders a cerut să se desfăşoare un referendum privind statutul de membru UE al ţării sale, după exemplul Marii Britanii.

Totuşi, moţiunea prezentată luni de Wilders parlamentului olandez a fost respinsă.

Un sondaj publicat în 26 iunie de către compania olandeză specializată în sondaje peil.nl a descoperit că, deşi 50% dintre olandezi favorizează în prezent un referendum, comparativ cu 47% care se opun, se estimează că dacă ar avea loc vreodată un astfel de vot, s-ar întruni o majoritate care ar vota împotriva Nexitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe