Aurescu i-a amintit şefului OSCE din Moldova de problema şcolilor cu grafie latină din Transnistria
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a primit-o vineri pe Jennifer Brush, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, ocazie cu care a evocat situaţia problematică a şcolilor cu grafie latină din regiunea transnistreană.
Totodată, Bogdan Aurescu a salutat implicarea Misiunii OSCE pentru revenirea la normalitate, cât mai repede posibil, a funcţionării acestora.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat, la 19 octombrie, hotărârea în dosarul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, decizând că Rusia a încălcat dreptul la educaţie în Transnistria.
170 de cetăţeni ai Republicii Moldova, elevi ai şcolilor din Rîbniţa, Tighina şi Grigoriopol şi părinţii acestora, au depus o plângere la CEDO, la data de 25 octombrie 2004, prin care au invocat încălcarea articolului 2 al Protocolului nr. 1 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, care garantează dreptul la educaţie, a articolului 8 din Convenţie, care protejează viaţa privată şi de familie, şi a articolului 14 din Convenţie, care interzice discriminarea.
Instanţa europeană a apreciat că reclamanţii, părinţi şi copii, s-au găsit în situaţia ingrată de a alege între, pe de o parte, un învăţământ secundar care nu este recunoscut în vreun alt stat şi care utilizează metode învechite şi, pe de altă parte, a depune eforturi, inclusiv fizice, exorbitante pentru a avea acces la o formă de educaţie a statului lor, pe care o susţin.
Hotărârea Curţii este definitivă.
Decizia CEDO a readus în atenţia publică situaţia problematică a şcolilor cu grafie latină din regiunea transnistreană, în condiţiile în care în răstimpul scurs de la evenimentele din 2004 nu au fost consemnate ameliorări semnificative. De altfel, recunoscând gravitatea situaţiei, Consiliul UE a impus în august 2004, cu referire directă la „conceperea şi punerea în practică a campaniei de intimidare şi închidere a şcolilor cu grafie latină din regiunea Transnistria din Republica Moldova”, sancţiuni la adresa unor oficiali ai regimului de la Tiraspol. Aceste sancţiuni au fost prelungite în septembrie 2012, pentru o nouă perioadă de 12 luni.
Discuţiile dintre Bogdan Aurescu şi Jennifer Bush, aflată la Bucureşti în prima sa vizită de la preluarea mandatului, au abordat perspectivele reglementării problemei transnistrene, procesul amplu de reforme în curs în Republica Moldova şi priorităţile de activitate, pentru perioada următoare, ale Misiunii OSCE la Chişinău.
În contextul analizării stadiului actual al dosarului transnistrean, secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat că eforturile pentru găsirea unei soluţii politice trebuie să se ghideze, pe mai departe, după principiul respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova. Procesul de negocieri în curs (formatul „5+2”) joacă, din această perspectivă, un rol unic în înregistrarea de progrese în această direcţie.
Secretarul de stat în MAE român a evidenţiat progresele vizibile marcate de Republica Moldova în procesul intern de reforme şi în consolidarea statului de drept, precum şi rezultatele obţinute în ultimii ani de autorităţile de la Chişinău pe linia integrării europene. Aurescu a exprimat convingerea că aceste evoluţii îmbucurătoare vor servi drept catalizatori şi în procesul reglementării problemei transnistrene, în beneficiul stabilităţii regionale şi al prosperităţii pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.
Bogdan Aurescu a asigurat cu privire la întreg sprijinul părţii române pentru îndeplinirea mandatului ambasadorului Jennifer Brush în fruntea Misiunii OSCE în Republica Moldova.
Potrivit MAE, vizita şefului Misiunii OSCE în Republica Moldova se înscrie în procesul regulat de consultări al părţii române cu participanţii în formatul de negocieri „5+2” dedicat soluţionării dosarului transnistrean.