ATP, WTA anunţă noi reguli - se vor mai juca meciurile târziu în noapte?
alte articole
Numărul meciurilor de tenis, atât în circuitul ATP, cât şi în circuitul WTA, care s-au terminat după miezul nopţii a crescut considerabil în ultimii ani, lăsând un impact negativ asupra jucătorilor, fanilor şi mass mediei. Retragerea italianului Sinner de la Masters 1000 de la Paris pentru că după ce a terminat partida la ora două noaptea trebuia să joace în aceeaşi zi la prânz, a fost picătura care a umplut paharul, iar ATP şi WTA au decis să rezolve această problemă cu un nou regulament orar care intră în vigoare cu efect imediat în ambele circuite.
Cel mai relevant este că meciurile vor începe la ora 11:00 (ora locală) şi nu pot fi programate mai mult de cinci meciuri pe zi pe acelaşi teren (dintre care trei în sesiunea de zi şi două în sesiunea de seară). Pe de altă parte, nu se va permite începerea meciurilor după ora 23:00, cu excepţia cazului în care este aprobat de supervizorul ATP/WTA de comun acord cu conducerea ATP/WTA; iar meciurile care nu au început până la ora 22:30 vor fi mutate pe un teren alternativ pentru a începe cel târziu la ora 23:00. Sesiunea de seară nu va începe mai târziu de ora 19:30. De asemenea, se va face o revizuire pentru a uniformiza mingile, recomandându-se ca această oră să nu depăşească 18:30.
În circumstanţe excepţionale, un turneu poate solicita excepţii în funcţie de tradiţia culturală, condiţiile meteorologice sau orice alte circumstanţe atenuante, care vor fi luate în considerare de ATP/WTA. Aceste noi reguli de programare vor fi puse în aplicare în cadrul unei perioade de probă de un an, sub rezerva unei revizuiri ulterioare.
Mingile de tenis
O revizuire strategică este, de asemenea, în curs de desfăşurare în acest aspect, ca parte a unei iniţiative care provine direct din feedback-ul jucătorilor, cu scopul de a creşte calitatea şi consistenţa mingilor în timpul turneelor începând din 2025 şi de a îmbunătăţi experienţa turneelor atât pentru jucători, cât şi pentru fani. Din punct de vedere istoric, fiecare turneu a avut posibilitatea de a-şi stabili propriul furnizor de mingi sau sponsor, ceea ce a dus la o potenţială inconsecvenţă a mingilor folosite în fiecare săptămână. Intenţia actuală este de a trece la o viziune mai centralizată a ATP şi WTA. Scopul este de a oferi jucătorilor o mai mare consecvenţă şi cerinţe mai stricte de certificare şi specificaţii, fără a afecta negativ veniturile turneelor.
"Programarea meciurilor şi mingile de tenis sunt teme prioritare pe agenda noastră, precum şi a WTA. Este imperativ să evoluăm şi să ne adaptăm la cerinţele jocului modern, în special în ceea ce priveşte sănătatea jucătorilor şi experienţa fanilor. Suntem optimişti în ceea ce priveşte impactul pe care îl putem avea pe aceste fronturi, acum şi pe termen lung", a declarat Andrea Gaudenzi, preşedintele ATP. Acest lucru este împărtăşit şi de Steve Simon, preşedintele şi directorul general al WTA: "Aceste iniţiative sunt aliniate între cele două circuite şi le vor permite sportivilor să dea tot ce au mai bun, oferind o perspectivă mai bună atât sportivilor cât şi fanilor".