Atletul Daley Thompson, primul sportiv erou al unui joc video

Atletul britanic Francis Morgan Oyodele Thompson, mai cunoscut ca Daley Thompson, 29 iulie 2012, Londra. (Alex Grimm / Getty Images for adidas)
Epoch Times România
31.07.2012

Atletul britanic Francis Morgan Oyodele Thompson, mai cunoscut ca Daley Thompson, a scris cele mai frumoase pagini ale istoriei decatlonului în anii 1980 şi este primul sportiv care a inspirat un joc video, scrie 7sur7.be.

Deşi numele lui nu spune mare lucru actualelor generaţii şi pentru că discreţia disciplinei sale sportive - decatlonul - l-a lipsit de notorietate mondială, Daley Thompson rămâne fără îndoială unul din cei mai străluciţi campioni din istoria atletismului. În anii 1980, acest atlet cu multiple talente era considerat un sportiv deosebit, renumit prin exuberanţă, combativitate şi caracter, unii apreciind că a fost cel mai mare decatlonist din toate timpurile.

Fost campion mondial şi fost deţinător al recordului mondial al disciplinei, ambasador al JO 2012 de la Londra, Thompson a câştigat de două ori aurul olimpic: la Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) şi la cele de la Los Angeles (1984). Au rămas celebre duelurile sale cu germanul Jurgen Hingsen, la fel ca cele între Mike Powell şi Carl Lewis la săritura în lungime.

O pată neagră există totuşi în biografia lui Daley Thompson: după victoria de la Los Angeles, a îmbrăcat un tricou cu o inscripţie homofobă la adresa lui Carl Lewis (care câştigase patru medalii de aur) - "Is the world's 2nd greatest athlete gay?" (Al doilea dintre cei mai buni atleţi din lume este gay?), atac nedemn împotriva eroului JO din 1984.

În epoca lui de glorie, Thompson a inspirat şi un mare număr de jocuri video, a căror popularitate a coincis cu cei mai buni ani ai carierei sale. Pe primele PC-uri şi console de jocuri, jucătorul din faţa micului ecran lua aspectul aproximativ al lui Thompson pentru a se confrunta cu probele decatlonului.

Un vechi fan al acestor jocuri spune că tehnologia din acea perioadă nu permitea nici măcar reproducerea fidelă a trăsăturilor marelui Daley, care era atunci...alb şi lipsit de celebra lui mustaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor