"Dacă vă dopaţi vă vom prinde", susţine CIO de la Londra 2012
Mesajul anti-doping pentru toţi olimpicii ce participă la jocurile de la Londra din 2012 este puternic şi clar: trişorii nu au unde să se ascundă, ei fiind numiţi şi făcuţi de ruşine.
Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a confirmat că în ultimele câteva luni, 100 de sportivi nu au primit acceptul de a participa la jocuri după ce au fost testaţi pozitiv cu droguri pentru îmbunătăţirea performanţelor.
Purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a declarat sâmbătă, 27 iulie, la o conferinţă de presă de la începutul jocurilor: "Este întotdeauna o zi tristă atunci când un atlet trişor este prins. Sperăm că acest lucru va fi un mesaj că dacă vă dopaţi, vă vom prinde."
"Fiecare atlet ce a câştigat o medalie va fi testat, astfel încât nimeni să nu creadă că poate scăpa neprins", a avertizat Adams.
Comentariile sale au venit în urma anunţului privind excluderea halterofilului albanez în vârstă de 20 de ani, Hysen Pulaku, de la Jocurile Olimpice, după ce a fost testat pozitiv cu steroizii interzişi Stanozolol.
Testul anti-doping se desfăşoară pe o scară fără precedent la jocurile de la Londra 2012, laboratoarele testând până la 400 de probe pe zi şi lucrând non stop.
"Se vor efectua circa 5000 de teste la aceste jocuri, astfel încât nimeni nu ar trebui să cred că poate scăpa neprins", a afirmat Adams.
Adams a adăugat că s-au prelevat un total de 1001 de probe: 715 de urină şi 286 de sânge.
În primele zile ale Jocurilor, doi sportivi nu au trecut testul cu furosemid, un diuretic ce poate fi folosit ca agent de mascare sau pentru pierderea în greutate: alergătoarea marocană la 1500m, Mariem Alaoui Selsouli, se confruntă cu o interdicţie pe viaţă pentru cea de-a doua infracţiune de dopaj; iar gimnasta uzbecă Luiza Galiulina se confrunta cu o interdicţie provizorie.
Având misiunea de a curăţa sportul, Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a introdus în 2009 paşaportul biologic al sportivului, o analiză a datelor de sânge ale sportivilor de-a lungul timpului, pentru a detecta orice nereguli legate de dopaj. Agenţia a făcut mai mult de 70.000 de teste anti-doping, în cele şase luni premergătoare Jocurilor Olimpice.
Agenţia britanică anti-doping (UKAD) a efectuat teste anti-doping înaintea concursului, pe fiecare din cei 542 de sportivi britanici selectaţi să participe la jocuri, mulţi dintre ei fiind testaţi de mai multe ori, potrivit site-ului său. Educarea sportivilor britanici privind substanţele interzise şi dăunătoare conform Codului Mondial Anti-Doping face parte din campania sa WinClean, ce a avut loc înaintea Jocurilor Olimpice.
"Toţi cei implicaţi în anti-doping, la nivel mondial, au lucrat împreună timp de mai multe luni pentru a se asigura că Jocurile de la Londra, din 2012, sunt cele mai curate jocuri posibile", a declarat un purtător de cuvânt al UKAD într-un e-mail.
Mulţi s-au întrebat cum a reuşit înotătoarea chineză de 16 de ani, Ye Shiwen, performanţa uimitoare de a îmbunătăţi recordul mondial la 400m mixt cu 1 secundă şi de a obţine cel mai rapid timp al său cu 5 secunde, duminica trecută.
Shiwen a negat public orice dopaj.
"În Marea Britanie suntem conştienţi de angajamentul Chinei faţă de anti-doping şi de faptul că sportivii şi antrenorii olimpici au promis să respingă substanţele care sporesc performanţa şi că trebuie să treacă un examen anti-doping în scopul participării la Jocurile de la Londra", a declarat UKAD.
În timpul anilor 1990, 40 de înotători din China au fost testaţi pozitiv pentru substanţe interzise, iar şapte au fost testaţi pozitiv înainte de Jocurile de la Beijing din 2008.
Lista substanţelor interzise include:
• steroizi anabolizanţi, cum ar fi testosteron, Stanozolol, boldenon, nandrolon - acestea duc la creşterea masei musculare şi la o recuperare rapidă între seriile obositoare de exerciţii.
• Dopajul cu sânge pentru a creşte masa celulelor roşii din sânge - creşte rezistenţa şi performanţa.
• Agent stimulant al eritropoezei (CERA) - creşte capacitatea de a transporta oxigenul şi, prin urmare, rezistenţa.
• Clenbuterol - creşte masa musculară în timp ce reduce ţesutul adipos din organism.
• Diuretice, cum ar fi furosemid, bendroflumetiazid, metolazon - poate fi folosit ca un agent de mascare, prevenind detectarea unei substanţe interzise, şi ajută la pierderea în greutate.
• Hormon uman de creştere (HGH) - creşte masa musculară, reduce grăsimea şi măreşte puterea.
• Metilhexanamina (MAI) - poate promova performanţele mentale şi fizice şi ajută la pierderea în greutate.
Sursa: UKAD
The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.