Atentatul de la Boston, în atenţia presei italiene

Atentatul cu bombe de la maratonul din Boston, în SUA, care luni a cauzat cel puţin trei victime şi peste 140 de răniţi, se află marţi în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.
Epoch Times România
16.04.2013

Atentatul cu bombe de la maratonul din Boston, în SUA, care luni a cauzat cel puţin trei victime şi peste 140 de răniţi, se află marţi în atenţia tuturor publicaţiilor din Peninsulă.

'Maratonul de la Boston, cel mai vechi din lume', titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că acest maraton este cursa 'cea mai veche şi mai prestigioasă din lume'. Cea care s-a desfăşurat luni este ediţia numărul 117. Inspirat de primele Jocuri Olimpice, maratonul de la Boston se desfăşoară în fiecare an, începând cu 1897, în cea de a treia luni din luna aprilie, pentru a sărbători 'Patriots' Day', şi este una dintre principalele şase curse de maraton din lume (World Marathon Majors), la care participă sportivi din toate ţările.

În fiecare an, la maratonul de la Boston participă peste 500.000 de spectatori. La prima ediţie, cea din 1897, au participat 18 concurenţi, în timp ce la ediţia de luni, cea de-a 117-a, teatru al atentatului terorist, participau peste 20.000 de atleţi. La ediţia din 1997, cea a centenarului acestei curse istorice, au luat parte peste 38.000 de sportivi. Cursa de la Boston a fost câştigată o singură dată în istoria ei de un sportiv italian, şi anume Gelindo Bordin, în 1990, aminteşte principalul cotidian roman.

'La maratonul de la Boston participă de obicei şi mulţi atleţi italieni, iar numeroşi turişti italieni se deplasează în fiecare an în capitala statului Massachusetts, pentru a asista la acest eveniment sportiv', a precizat Fidal, Federaţia italiană de atletism, într-un comunicat difuzat luni seară şi preluat de La Repubblica.

'Terorism la Boston', titrează publicaţia Huffington Post Italia, care scrie că victimele sunt cel puţin trei (printre care un copil de opt ani), iar persoanele grav rănite şi transportate la spitale sunt peste 100. Cotidianul de la Roma publică lista celor 227 de sportivi italieni înscrişi să participe la ediţia de luni şi un scurt interviu cu Antonio Mascolo, jurnalist de la cotidianul roman La Repubblica, care se afla la Boston pentru a participa la acest maraton şi care declară: 'Cursa a fost întreruptă, am văzut scene de panică şi de teroare printre concurenţi şi spectatori'.

'Boston, bombe la maraton, trei morţi', scrie cotidianul milanez Corriere della Sera, care precizează că maratonul de la Boston este cel mai vechi din lume, după cel de la Atena, şi reprezintă 'visul oricărui atlet'. Sportivii italieni înscrişi la maratonul de luni sunt în număr de 227, iar Consulatul italian din Boston, în contact cu 'Celula de criză' de la Ministerul de externe de la Roma, continuă să caute informaţii despre fiecare dintre aceştia.

Principalul cotidian milanez publică interviuri cu mulţi sportivi italieni prezenţi la Boston, care declară că zgomotul celor două explozii a fost 'enorm', iar sărbătoarea sportivă 's-a transformat în teroare, în timp ce mulţi atleţi nu au reuşit să termine cursa'. Mulţi italieni declară că 'teroriştii sunt asasini care au transformat o cursă sportivă într-o tragedie, într-un adevărat haos' şi că poliţia americană 'a intervenit imediat, izolând zona atentatului'.

'Boston este un oraş care nu merită un astfel de atentat laş, iar maratonul de la Boston este o cursă minunată, la care participă, ca spectatori, numeroşi copii şi turişti din întreaga lume', a declarat pentru Corriere della Sera unul dintre atleţii italieni .

'Bombe la Boston', titrează La Stampa din Torino, care relevă că atentatul a provocat trei victime şi 144 de răniţi, iar poliţia americană (potrivit corespondentului publicaţiei torineze în SUA, Maurizio Molinari), pe baza mărturiilor unor spectatori, ar fi identificat autorul atentatului, care ar fi 'un student străin', decedat în urma exploziilor, o persoană care ar locui într-un apartament de la periferia oraşului Boston. 'Se tem noi atacuri teroriste în SUA, mai ales la New York şi la Washington', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor