Aşteptările UE sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)
Epoch Times România
12.03.2013

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean a apreciat, în cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate în marja Consiliului Afaceri Externe (CAE), că această reuniune a grupului de prieteni ai Republicii Moldova a fost organizată „la momentul oportun din punct de vedere politic”.

„Aşteptările Uniunii Europene sunt legate de identificarea rapidă a unei soluţii politice la Chişinău care să garanteze stabilitatea politică şi continuitatea eforturilor atât de reformă în plan intern, cât şi de apropiere de UE”. Declaraţia a fost făcută de ministrul român de externe, Titus Corlăţean, la Bruxelles, după reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), pe care a prezidat-o, informează unimedia.

Oficialul român a precizat că, „în primul rând, efortul Republicii Moldova de modernizare, de reformă internă şi de apropiere de UE este unanim apreciat”.
Ministrul român de externe a mai spus că intervenţiile din cadrul reuniunii au dat o imagine foarte clară de „sprijin foarte larg” pentru traseul european al Republicii Moldova, de avansare în negocieri şi de finalizare a Acordului de asociere „în condiţiile în care liderii politici de la Chişinău trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să înţeleagă uriaşa responsabilitate politică care stă pe umerii lor şi ne referim aici la forţele angajate proeuropean în Republica Moldova”.

„Eu cred că şi rolul României de susţinător al demersurilor europene ale R. Moldova a fost bine pus în valoare şi apreciat de statele membre. Cert este că acum urmează o perioadă extrem de importantă, în următoarele zile şi săptămâni la Chişinău, pentru ca prin negocieri politice, prin rolul asumat de preşedintele Nicolae Timofti, să fie găsită o soluţie de resetare, ca să citez formula utilizată la Chişinău”, a spus Titus Corlăţean.

Pe de altă parte, Corlăţean a avertizat că mesajele transmise de partenerii europeni au fost foarte clare în privinţa riscului pe care l-ar reprezenta alegerile anticipate pentru Republica Moldova, respectiv acela de “a întrerupe sau de a întârzia procesul de apropiere de UE”.

La eveniment au fost prezenţi nouă miniştri de externe din statele UE, precum şi vicepremierul şi ministrul de externe de la Chişinău, Iurie Leancă, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, şi secretarul general adjunct al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Helga Schmid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor