Assad afirmă că omorururile din Houla sunt monstruoase, şi că se va sfârşi criza

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a condamnat duminică „abominabilul" masacru a peste 100 de persoane din Houla, spunând că nici monştrii nu ar fi făcut asemenea acte, şi a promis că această criză care durează de 15 luni se va termina în curând dacă sirienii cooperează împreună, se arată intr-un raport Reuters.
Epoch Times România
04.06.2012

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a condamnat duminică „abominabilul" masacru a peste 100 de persoane din Houla, spunând că nici monştrii nu ar fi făcut asemenea acte, şi a promis că această criză care durează de 15 luni se va termina în curând dacă sirienii cooperează împreună, se arată intr-un raport Reuters.

Assad a repetat angajamentele anterioare de a impune măsuri de represiune serioase contra oponenţilor, despre care el susţine că sunt terorişti ce conduc o conspiraţie străină, oferind în acelaşi timp un dialog cu personalităţi din opoziţie, care au evitat un conflict armat sau suportul dinafară.

Remarcile sale au fost în contradicţie cu cele ale lui Herve Ladsous, şeful trupelor ONU de păstrare a păcii - că bombardamentele armatei au ucis mai multe victime din Houla şi că miliţienii pro-Assad, i-au ucis, probabil, pe ceilalţi, mulţi dintre ei femei şi copii.

Assad şi-a făcut comentariile într-un discurs din parlament, într-o apariţie publică rară, la o zi după ce trimisul internaţional Kofi Annan a afirmat că spectrul unui război civil creşte în Siria şi lumea trebuie să vadă acţiuni, şi nu vorbe, din partea liderului Siriei.

În discursul său de o oră, Assad nu a făcut nicio referire specifică la cererea lui Annan de a lua măsuri îndrăzneţe pentru a pune capăt conflictului, iar puterea regională, Arabia Saudită, l-a acuzat de utilizarea planului de pace al lui Annan pentru a câştiga timp pentru ofensiva sa militară contra rebelilor.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat că a cerut Rusiei să facă presiuni mai mari pentru "tranziţia politică", în Siria, expresie folosită de Washington cu sensul de încheiere a guvernării lui Assad.

Mii de oameni au fost ucişi într-o represiune a protestelor care a izbucnit în martie anul trecut şi a devenit din ce în ce mai militarizată, destabilizând Libanul vecin şi ridicând temeri pentru un haos regional.

Masacrul de luna trecută, din Houla, a 108 persoane, majoritatea femei şi copii, a declanşat furia la nivel mondial, precum şi avertismente că vărsarea de sânge continuă din Siria - care nu s-a diminuat după acordul de încetare a focului al lui Annan, din 12 aprilie - ar putea devora Orientul Mijlociu.

Naţiunile Unite afirmă că forţele siriene au ucis mai mult de 9.000 de oameni în represiune. Siria pune violenţa pe seama islamiştilor militanţi cu sprijin extern, despre care afirmă că au ucis mai mult de 2600 de soldaţi şi membri ai forţelor de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor