Asociaţia TAO-AFI infirmă că funcţionarii UE sunt o castă privilegiată
Instituţiile europene sunt un ''Eldorado'' pentru funcţionari, a căror singură dificultate este de a trece de concurenţa dură. Odată trecut pragul Comisiei Europene încep să curgă avantajele, a scris cotidianul Il Giornale, care a primit însă replica din partea ''Association des Fonctionnaires Indépendants pour la Défense de la Fonction Publique Européenne (TAO(AFI).
Potrivit Il Giornale, este suficient să te gândeşti că un angajat nou cu gradul AD5 primeşte suma de 4.300 de euro pe lună. Cei care urcă în ierarhie şi ajung la gradul 16, cel de director general, ajung să câştige până la 16.000 de euro pe lună. La aceasta se adaugă o serie substanţială de beneficii şi indemnizaţii.
De exemplu, 170 de euro de bază pe lună (majorat cu 2% din salariu) pentru un funcţionar care convieţuieşte cu un partener, care este căsătorit, dar şi unul care este divorţat, despărţit legal sau necăsătorit şi cu un copil în întreţinere. Este alocaţia familială. Dacă are un copil - în întreţinere, legitim, natural, adoptat sau chiar dacă doar a început procesul de adopţie - primeşte 372 de euro pe lună. Dacă copilul merge la şcoală, se mai acordă maximum 252 de euro indemnizaţie şcolară. Aceasta continuă să fie acordată până la împlinirea vârstei de 26 de ani a studentului. Pentru copiii sub cinci ani sau care nu frecventează o şcoală cu program întreg, primară sau gimnazială, este garantată o indemnizaţie de 91 de euro pe lună.
Funcţionarii beneficiază şi de indemnizaţia de delocalizare. Dacă pentru a lucra în UE trebuie să se mute din ţara de origine, instituţiile europene oferă o indemnizaţie de 16% din salariul de bază, însumată alocaţiei familiale şi celei pentru copii şi care nu poate fi de mai puţin de 505 euro.
UE acordă şi o indemnizaţie de instalare, egală cu salariul pe două luni. Şi cheltuielile de mutare sunt asigurate. UE acordă totodată asistenţă financiară funcţionarului în procedurile împotriva unor ameninţări, ultraj, injurii şi atentat împotriva persoanei sau a bunurilor.
În ceea ce priveşte costurile de sănătate şi asigurare, acestea sunt acoperite în proporţie de 80% de UE şi sunt extinse la soţie, partenerul necăsătorit, copii şi persoanele aflate în întreţinere. Acoperirea se aplică până la şase luni după demisia sau pensionarea funcţionarului. În timp ce soţul divorţat şi copilul care nu mai este în întreţinere pot beneficia de asistenţă până la un an ulterior.
La capitolul rambursări de cheltuieli se decontează transportul, cazarea la hotel şi benzina. De exemplu, dacă un funcţionar trebuie să meargă în misiune într-un oraş italian, ar putea cheltui 135 de euro pe zi pentru cazare şi 95 de euro pe zi pentru alte cheltuieli curente. Dacă nu dispune de maşină, poate cere de la UE o indemnizaţie de maximum 892 de euro pe an pentru cheltuieli de deplasare urbană.
Unii ar putea aduce obiecţia că avantajele economice garantate funcţionarilor compensează munca grea din Comisia Europeană, unde există aproximativ 33.000 de angajaţi, sau din Parlamentul European. Totuşi, condiţiile de muncă nu sunt atât de obositoare, potrivit Il Giornale. 42 de ore pe săptămână, cu posibilitatea de a solicita program redus - un drept pentru cei care au în îngrijire un copil mai mic de 9 ani sau urmează o pregătire suplimentară. În cazul unui copil între 9 şi 12 ani, reducerea solicitată nu poate depăşi 20% din programul normal. În plus, funcţionarul are un concediu minim de 24 de zile şi maxim de 30, căruia i se adaugă un concediu special, de exemplu pentru mutare (două zile), pentru naşterea unui copil (10 zile pentru bărbaţi şi 20-24 de zile pentru femei) sau pentru căsătoria unui copil (două zile).
Şi impozitele sunt europene. Întrucât salariul funcţionarului nu face obiectul impozitului naţional pe venit, salariile plătite de Comisie sunt supuse direct impozitului comunitar (rata progresivă variind de la 8% la 45%, căreia i se adaugă o taxă specială de 5%), vărsat în bugetul UE. Pe scurt, funcţionarii europeni plătesc cu o mână UE şi cu alta încasează beneficii, indemnizaţii şi avantaje, scutite de impozitare.
Şi Europa îşi are casta ei, concluzionează Il Giornale, aceasta în contextul crizei economice şi a sobrietăţii ce se impune.
La cele de mai sus, Asociaţia TAO-AFI a replicat:
1. Salariile funcţionarilor instituţiilor europene sunt pe linie sau chiar sub cele ale altor instituţii internaţionale, cum ar fi FAO sau OECD. Salariile avocaţilor şi experţilor din sectorul privat, care interacţionează cu instituţiile UE, sunt adesea mai mari decât cele ale funcţionarilor UE. În plus, o comparaţie cu salariile funcţionarilor din regiunea Sicilia sau cu grad înalt din administraţia publică italiană arată că aceştia din urmă sunt mai bine plătiţi decât funcţionarii din instituţiile UE.
2. Salariile sunt publicate regulat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi oricine îl poate consulta pentru diferite grade de carieră.
3. Noii angajaţi primesc de la 1 mai 2004 un salariu cu aproximativ 30% mai mic decât cel al funcţionarilor angajaţi în anii precedenţi.
4. Funcţionarii nu primesc rambursări la benzină şi nici nu dispun de maşini de serviciu. Cei care solicită primesc jumătate din costul unui abonament pentru tren sau metrou, ca parte a unei mobilităţi sustenabile, o iniţiativă care evită utilizarea maşinilor personale, reducând poluarea şi traficul din Bruxelles. În misiune se primeşte rambursarea pentru transport, hotel şi mese, la fel ca în oricare structură privată sau publică din lume.
5. Odată cu revizuirea Regulamentului funcţionarilor din instituţiile UE din 2004, calculul pentru ajustarea la rata inflaţiei a dus la o pierdere a puterii de cumpărare în Belgia în jurul valorii de 9% până în 2011.
6. În scopul menţinerii echilibrului geografic între funcţionarii din diferite state membre, este necesar ca nivelul de remunerare să rămână atractiv. Funcţionarii unor state membre sunt deja sub-reprezentaţi astăzi şi se poate da exemplul Marii Britanii şi al Germaniei. În plus, pentru a putea angaja personal cu înaltă calificare, care cunoaşte cel puţin trei limbi străine, este necesar ca remunerarea să fie adecvată.
7. În acest context, plata indemnizaţiei de expatriere de 16% la salariul de bază este tocmai instrumentul care ar trebui să păstreze atractivitatea pentru munca în instituţiile UE. Pentru unele state membre unde venitul mediu este mare, salariile oferite nu par să fie atât de interesante dacă sunt astăzi sub-reprezentate.
8. Dacă administraţia le permite funcţionarilor să beneficieze de program redus pentru a se ocupa de familie, cu salariul proporţional redus, acesta este un fapt de civilizaţie de apreciat.
9. Alocaţiile familiale în Europa sunt de obicei garantate şi prin urmare este de neînţeles observaţia făcută de Il Giornale; rambursarea cheltuielilor medicale şi cu spitalizarea acoperă 80% din costurile maxime eligibile, care sunt sub suma garantată în Italia, unde costul de spitalizare şi intervenţii chirurgicale este gratuit.
10. Funcţionarii şi alt personal al instituţiilor europene sunt angajaţi prin concursuri publice deschise tuturor: europa.eu )epso(apply)jobs (index_en.htm.