Asistent universitar condamnat definitiv pentru că a divulgat unor studenţi subiectele, avansat la gradul de comisar-şef şi lector universitar. Predă "Tactică poliţienească"
Un poliţist şi cadru universitar, Ştefan Gabriel Dascălu, condamnat definitiv în 2018 pentru divulgarea subiectelor de examen la disciplina „Combaterea Criminalităţii Organizate” din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, a avut o ascensiune profesională remarcabilă, scrie G4Media.
Deşi a rămas angajat al Academiei, în 2024, Dascălu a fost promovat la rangul de lector universitar şi comisar-şef, predând cursul „Tactică poliţienească” viitorilor ofiţeri. Fiul unui fost profesor şi conducător de doctorate la aceeaşi instituţie, Dascălu a fost acuzat de plagiat într-o investigaţie realizată de Emilia Şercan. El nu a oferit comentarii la întrebările G4Media.ro. Biroul de Presă al Academiei a subliniat că instanţa nu a pronunţat o condamnare, ci o amânare a aplicării pedepsei, fapt ce nu i-a afectat drepturile de avansare profesională.
Pe 29 noiembrie 2018, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dascălu la un an şi şase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de doi ani. El a fost acuzat de utilizarea şi divulgarea unor informaţii confidenţiale pentru obţinerea unor beneficii necuvenite.
Instanţa a impus ca, pe durata termenului de supraveghere, Dascălu să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 60 de zile. De asemenea, el a fost obligat să achite 2.000 lei pentru cheltuieli judiciare.
Dosarul a fost instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, Dascălu recunoscând că a oferit subiectele examenului de licenţă din 2017 unor studenţi, contribuind astfel la obţinerea unor note ridicate de către aceştia. La acea vreme, Dascălu era ofiţer specialist şi asistent universitar.
Deşi condamnat, Dascălu a continuat să lucreze în Academia de Poliţie şi, la trei luni după ce sentinţa a devenit definitivă, s-a înscris la un concurs pentru avansarea în funcţia de lector universitar. Purtătorul de cuvânt al Academiei a declarat că sentinţa nu îi interzicea lui Dascălu să predea şi că Statutul Poliţistului nu prevede excluderea pentru cei cu pedepse amânate. Ulterior, Dascălu s-a retras din concurs, rămânând în instituţie pe o poziţie diferită, ca ofiţer specialist în cadrul Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii.
Dascălu a ocupat acest post până în 2024, când a participat ca unic candidat la un concurs pentru funcţia de lector universitar şi comisar-şef, la disciplina „Tactică poliţienească”. Examenul a inclus teme precum organizarea Poliţiei Române şi cooperarea poliţienească internaţională. El a câştigat concursul, iar salariul minim de încadrare pentru acest post era de 5.969 lei.
În legătură cu condamnarea sa, Biroul de Presă al Academiei a menţionat că amânarea aplicării pedepsei i-a permis să îşi reia funcţiile şi drepturile anterioare, conform legii.
În 2020, jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că Dascălu a fost acuzat de plagiat, dar Academia a afirmat că nu a existat nicio cercetare în acest sens.
Emilia Şercan a oferit şi un portret al tatălui lui Dascălu, Ioan Dascălu, fost profesor universitar şi conducător de doctorate, implicat în scandaluri de plagiat. Acesta a contribuit la crearea unui domeniu doctoral unic, „Ordine Publică şi Securitate Naţională”, şi a demisionat din cadrul Şcolii Doctorale în 2017 din cauza controverselor.