Armele laser – noua etapă în tehnologia militară

Army High Energy Laser Mobile Demonstrator
Army High Energy Laser Mobile Demonstrator (captură youtube.com.)

Statele Unite au testat luna trecută una dintre cele mai periculoase tehnologii de război inventate până în prezent ce poate doborî cu uşurinţă rachete, avioane supersonice sau drone, notează adevărul.

Vehiculul cu laser intens a marcat o nouă etapă în tehnologia militară prin precizia şi eficacitatea sa uimitoare. Noua armă poate fi programată să lovească un număr mare de ţinte, atât aeriene, cât şi navale sau terestre, într-o serie de atacuri de la distanţe considerabil de mari.

Laserul poate ţinti obiecte în mişcare fără a le pierde din vizor şi poate tăia prin metal precum o lampă de sudură. Forţele americane au anunţat că acesta va fi adaptat şi pentru vasele de război americane. Una dintre problemele cu care se confruntă constructorii în acest moment este spaţiul mare necesar cât şi cantitatea de combustibil utilizată.

„Chiar dacă laserul poate ochi şi lovi câte o singură ţintă pe rând, putem să-l programăm astfel încât să efectueze serii de atacuri, cu mai multe ţinte. Numărul de runde pe care le poate trage este foarte ridicat în comparaţie cu un sistem convenţional. Indiferent de ţintă, noi o lovim”, a transmis Terry Bauer, manager de program pentru Army High Energy Laser Mobile Demonstrator.

Primul test al armelor de acest gen a fost efectuat în 2011 de armata americană dar atunci s-a folosit un laser cu putere redusă, 300 de waţi. Ultimul prototip, testat în luna decembrie, are o putere de 10 kilowaţi adică de peste 33 de ori mai puternic, şi este alimentat de baterii şi combustibil diesel.

În timpul testului, Army High Energy Laser Mobile Demonstrator a lovit toate cele câteva zeci de ţinte puse la dispoziţia sa însă planul nu se opreşte doar aici.

Cel mai incredibil test a fost cel asupra unei drone, dar deoarece unda este invizibilă, tot ce se poate vedea este cum sistemul fixează ţinta iar apoi drona se prăbuşeşte în nisipurile din New Mexico. Inginerii americani lucrează în acest moment la un laser ce va avea o putere de 100 de kilowaţi.

„Acum, faptul că am ajuns la 10 kilowaţi reprezintă doar o piatră de hotar în drumul către lasere militare cu o putere mult mai semnificativă”, a spus Bauer.

Planul armatei americane este să majoreze puterea laserelor până la 100 de kilowaţi, însă pentru asta vor avea nevoie de surse alternative de energie.

Totuşi, prototipul utilizat în armata navală va fi mai ineficient împotriva unor ţinte ce se deplasează cu viteză precum rachetele sau avioanele supersonice. De asemenea, eficienţa ei poate fi influenţată de condiţiile atmosferice nefavorabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe