Arme CIA vândute către rebelii sirieni ajung pe piata neagră din Orientul Mijlociu

Trupe în Homs, Siria
Trupe în Homs, Siria (AFP/Getty Images)

Arme livrate prin Iordania către rebeli sirieni de către CIA şi Arabia Saudită au fost furate de agenţi iordanieni şi vândute traficanţilor de arme din Orientul Mijlociu, conform unui articol publicat de New York Times, care citează oficiali americani şi iordanieni.

SUA înarmează şi susţine o parte a rebelilor sirieni, pe care îi consideră moderaţi, deşi sunt afiliaţi organizaţiei Al Qaeda - inamicul public numărul 1 al SUA după incidentul din 11 septembrie 2001.

Unele dintre armele furate au fost folosite într-un incident în noiembrie, care a ucis doi americani şi alte tre persoane într-un campus de antrenament din Amman, conform unei anchete comune efectuate de New York Times şi Al Jazeera.

Un ofiţer iordanian a împuşcat mortal doi contractori americani din domeniul securităţii la un eveniment organizat de SUA lângă Amman, înainte ca atacatorul să fie împuşcat de autorităţi, conform unei declaraţii a oficialilor iordanieni din noiembrie.

Armele folosite în incident pătrunseseră în Iordania pentru un program de antrenament al Daesh, conform articolului New York Times, care citează oficiali americani şi iordanieni.

Conform surselor, ofiţerii iordanieni au fost parte a planului, făcând avere de pe urma vânzărilor de arme, folosind fondurile obţinute pentru a-şi cumpăra iphone-uri, SUV-uri şi bunuri de lux, conform New York times care citează surse oficiale iordaniene.

CIA nu a comentat până în prezent asupra cazului.