Atacatorul din Orlando a jurat credinţă Statului Islamic înainte să ucidă zeci de persoane

Conform unor rapoarte, bărbatul care a ucis duminică dimineaţă zeci de oameni într-un club de noapte din Orlando, a fost susţinător al grupului jihadist Statul Islamic.
Forţele de ordine în faţa clubului din Orlando, Florida, unde au fost împuşcate peste 50 de persoane, 12 iunie 2016.
Forţele de ordine în faţa clubului din Orlando, Florida, unde au fost împuşcate peste 50 de persoane, 12 iunie 2016. (Captură Foto)

FBI îl investigase pe bărbatul înarmat responsabil de cel mai grav atac armat în masă din istoria SUA, dar nu a avut impulsul suficient pentru a continua, au declarat duminică mai mulţi legiuitori şi oficiali.

În timpul unui apel la 911 chiar înaintea incidentului de duminică dimineaţă din Orlando – care este investigat ca terorism intern şi care s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi – suspectul Omar Mateen aparent a depus un jurământ către liderul grupului jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIS, ISIL sau Daesh, au declarat investigatorii către NBC News.

Agenţia oficială de ştiri a ISIS, Amaq, şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacul asupra clubului de noapte din Orlando, Florida, susţinând că “un soldat al Statului Islamic a desfăşurat atacul”, a raportat Vocativ. Susţinătorii grupului jihadist au sărbătorit masacrul pe reţelele sociale, dar ISIS încă nu a emis un răspuns oficial în legătură cu tragedia. Utilizatorii de pe forumurile online ale ISIS au fost însă bucuroşi, unul dintre ei scriind: “Oh, America, nu vei dormi şi nu vei închide ochii cât timp există mujahedini”.

FBI-ul îl investigase pe Mateen în urmă cu aproximativ 3 ani cu privire la o declaraţie făcută de acesta în legătură cu propaganda islamică radicală.

“El a fost subiectul unei investigaţii FBI, au existat unele informaţii transmise care au forţat [agenţii federali] să arunce o privire asupra cazului, dar se pare că nu a fost vorba de ceva la nivelul terorismului”, a declarat republicanul Peter King, preşedintele Comitetului Camerei asupra Securităţii Interne, conform New York Daily News.

Şeful poliţiei din Orlando, John Mina, a declarat că Mateen a schimbat focuri de armă cu un ofiţer de poliţie care lucra pentru clubul de noapte Pulse în jurul orei 2 a.m., înainte să intre în club şi să ia ostatici. În club se aflau peste 300 de persoane. Mateen a fost împuşcat mortal după circa 3 ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe